Binecuvântări la început de an școlar în Transilvania

Noul an școlar a început cu mari emoții, fiind binecuvântat prin oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum. De asemenea, a fost transmis elevilor, părinților și profesorilor mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia deschiderii anului școlar.

Începutul noului an școlar a fost marcat la Brașov printr-o amplă ceremonie religioasă oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în curtea Colegiului Național „Andrei Șaguna” din orașul de sub Tâmpa. Sutele de elevi care s-au înscris la cursurile prestigiosului liceu brașovean, aflat între primele instituții de învățământ preuniversitar din România, au pășit cu emoție luni, 16 septembrie, în incinta colegiului pentru a participa la deschiderea festivă a cursurilor din noul an școlar. Însoțiți de părinți sau de rude, alături de diriginți și cadre didactice, elevii au participat la slujba religioasă oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu, pr. Ioan Herda și pr. Vasile Goian.

La sfârșitul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu s-a adresat cadrelor didactice și elevilor brașoveni și i-a îndemnat să păstreze prestigiul instituției șaguniene și al școlii românești.

„Am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu la început de an școlar pentru acest colegiu pe care ctitorul său, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, l-a dorit a fi cel mai ales liceu din țară. Vă felicit pe toți pentru rezultatele remarcabile și pentru ridicarea instituției la prestigiul dorit de fondator. Prezența noastră aici exprimă grija și cinstea Bisericii față de Școală, o instituție fundamentală a neamului nostru. Nădăjduim că mila lui Dumnezeu se va revărsa întâi asupra profesorilor care au dragostea și nu doar datoria de a lumina mințile elevilor; apoi asupra celor care pășesc aici și poartă emblema liceului. Este o emblemă sfântă care vă cinstește și de a aceea vă rugăm să fiți la aceeași înălțime și să cinstiți și dumneavoastră liceul care vă oferă posibilitatea să urmați școli înalte”, a spus ierarhul, potrivit Ziarul Lumina. A mai luat cuvântul și directorul instituției, profesorul Dorel Agache, prin care s-a mulțumit IPS Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea oferită. Ceremonia a continuat cu sfințirea Centrului de documentare și informare din cadrul bibliotecii liceului. IPS Mitropolit a oferit bibliotecii trei exemplare din lucrarea „Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor medievale din Transilvania”, realizată de istoricul Nicolae Stoicescu. Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov a fost întemeiat de marele mitropolit al Ardealului, prin amplul program de înființare de școli românești în Ardeal. Primele cursuri la liceul brașovean au avut loc cu sprijinul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului și al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din centrul cetății.

Binecuvântarea elevilor clujeni

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat marți, 17 septembrie, pe elevii și cadrele didactice clujene, la început de an școlar. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat în Catedrala mitropolitană o slujbă de Te-Deum. Au luat parte elevi de la diferite școli din municipiu, însoțiți de dascălii și de profesorii lor de religie, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean. Au fost prezenți la slujba de Te-Deum și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, pr. prof. Liviu Vidican Manci și inspectorul de religie, pr. Marian Sidon. IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a înălțat către Bunul Dumnezeu rugăciuni, pentru a le oferi elevilor și cadrelor didactice spor duhovnicesc și putere de muncă. Ierarhul a evidențiat în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, rolul dascălului în educarea copiilor și responsabilitatea acestuia în formarea duhovnicească a celor mici. Ierarhul i-a îndemnat pe elevi să fie receptivi la îndemnurile și la sfaturile oferite de profesori, părinți și îndrumători și să se ferească de ispitele acestei lumi.

„Noi Biserica și noi școala ne propunem să nu îngăduim să crească copilașii noștri ca niște copaci neîngrijiți, ci dimpotrivă să le luminăm mintea, să le încălzim inima, să le întărim voința ca să facă lucruri bune și folositoare. Acum ne adresăm copilașilor, pentru că și ei au o îndatorire, de a fi receptivi la ceea ce li se spune. Sfântul Apostol Pavel le spune tinerilor elevi și copilașilor, care sunt mai mici și poate înțeleg mai puțin, le spune un lucru esențial: să fiți fără de prihană și curați, fii ai lui Dumnezeu, neîntinați în mijlocul unui neam rău întru care străluciți ca niște luminători în lume”, a arătat IPS Andrei.

Apoi, inspectorul școlar general, Valentin Cuibus, a vorbit despre rolul Bisericii și al Școlii în educarea copiilor și i-a îndemnat pe profesori și pe elevi să se concentreze, în noul an, pe evoluția lor pe plan educativ, astfel încât să devină oamenii profesioniști și dedicați de mâine.

O festivitate de început de an școlar a avut loc și la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, la care au fost prezenți elevii din cele trei cicluri de învățământ primar, gimnazial și liceal. De asemenea, Școala Gimnazială Ortodoxă din Cluj-Napoca și-a deschis pentru prima dată porțile. Școala confesională aparține de Seminarul Teologic Ortodox și își propune să ofere copiilor o educație în spiritul valorilor creștine, dar și un mediu adecvat dezvoltării lor. Proiectul Școlii Gimnaziale Ortodoxe este realizat de Seminarul Teologic Ortodox în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Acesta dorește reînvierea învățământului confesional ardelean, cunoscut în perioada interbelică prin Liceul Ortodox de fete „Doamna Stanca” și Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Stefan”, ambele închise în 1948.

Și elevii de la ciclul liceal din cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au început prima zi din noul an școlar, cu o festivitate. Împreună cu părinții și profesorii lor au participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela unității de învățământ, de duhovnicul Seminarului, pr. arhimandrit Samuel Cristea, și de alți părinți profesori. După slujbă, directorul școlii, pr. prof. Liviu Vidican Manci a prezentat realizările școlii arătând că profesorii își vor concentra atenția asupra formării morale și științifice ale elevilor. Inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon le-a urat elevilor și profesorilor un an școlar plin de împliniri.

„Am constatat o atmosferă generală favorabilă desfășurării unui proces educațional performant. Sunt întru totul convins și încredințat că linia ascendentă pe care Seminarul Teologic Ortodox a pornit în ultima vreme va continua și în acest an școlar, urmând ca, într-un viitor cât mai apropiat, această unitate de învățământ să devină una dintre cele mai prestigioase din învățământul preuniversitar clujean. Nu îmi rămâne decât să vă urez să aveți parte de un an școlar bun, cu multe împliniri, asigurându-vă întru totul de buna colaborare a Inspectoratului Școlar Județean”, a spus pr. prof. Marian Sidon.

Noul an școlar la Alba Iulia

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic Ortodox și la Colegiul Militar din Alba Iulia.

La Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Mitropolit Simion Ștefan”, slujba de Te Deum pentru începerea noului an școlar preuniversitar 2013-2014 a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei înconjurat de părinții profesori de la Seminar. Dascălii de la Seminar sunt cei care îi pregătesc pe elevi pentru a deveni „cetățeni ai raiului”, iar teologia este nu numai vorbire despre Dumnezeu, cât mai ales trăire în Dumnezeu. Manifestările, s-au desfășurat în prezența elevilor seminariști, a părinților și rudelor acestora, a corpului profesoral și a altor invitați.

Seminarul de la Alba Iulia s-a înființat începând cu anul de învățământ 1991-1992. Noul sediu al Seminarului a fost inaugurat în data de 1 decembrie 2012. Clădirea cuprinde 12 săli de clasă, laboratoare, și o bibliotecă la standarde moderne și găzduiește orele de curs pentru cei aproape 300 de elevi care studiază, în prezent, în această școală. În curs de finalizare se află capela cu hramul „Sfântul Simion Ștefan”, aflată în centrul campusului, dar și celelalte clădiri (școala primară, sala de sport, terenul de sport și o sală de festivități). Începând cu anul acesta, 2013, s-a înființat o nouă clasă la profilul uman, cu specializarea Științe sociale.

IPS Irineu a vizitat, a participat, apoi, la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. La festivitate au participat cei aproximativ 400 de elevi din toți anii de învățământ, părinți și rude ale acestora, reprezentanți ai eșaloanelor superioare, ai administrației publice locale și inspectoratului școlar județean.

Început de an școlar la Oradea

Ca în fiecare an, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a deschis, luni, 16 septembrie, porțile pentru un nou an școlar. Duminică, 15 septembrie, începutul anului școlar a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana” din clădirea unde funcționează clasele de liceu. Luni 16 septembrie, festivitatea oficială de deschidere a anului școlar a avut loc în clădirea unde funcționează clasele primare și de gimnaziu ale acestei școli confesionale ortodoxe din Oradea.

În prezența PS Episcop Sofronie, festivitatea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum la început de an școlar. Pr. profesor Radu Rus, directorul Liceului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat elevilor, părinților și profesorilor, cu ocazia deschiderii anului școlar 2013-2014, mesaj ce se constituie într-un adevărat program de acțiune, care reclamă „o intensificare a conlucrării tuturor factorilor implicați în educație: statul, societatea civilă, părinții, elevii și dascălii, centrele eparhiale și parohiile, pentru a reduce efectele negative ale crizei contemporane și pentru a promova principii educaționale sănătoase, astfel încât educația să devină o prioritate națională constantă, o bază solidă a evoluției noastre spre un viitor mai bun”.

Pr. profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de religie, a transmis un mesaj din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, evidențiind faptul că „învățământul bihorean reprezintă cu cinste învățământul românesc, iar Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea se înscrie în traiectoria responsabilității actului pedagogic, ceea ce a determinat performanțe deosebite la competițiile școlare locale, județene și naționale, completate de activități extracurriculare și parteneriate cu numeroase instituții”. Oficialităților din prezidiu li s-au adăugat reprezentați ai Primăriei Municipiului Oradea, ai Consiliului Județean Bihor, precum și ai Poliției de Proximitate, care au asigurat conducerea liceului de toată colaborarea și sprijinul în vederea promovării identității naționale și confesionale.

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit un cuvânt de binecuvântare, exprimându-și recunoștința față de corpul profesoral și față de părinții care au ales ca ai lor copii să studieze într-o școală a Bisericii. Ierarhul a amintit faptul că procesul educațional trebuie completat cu o formare duhovnicească adecvată. Având în vedere proximitatea anului 2014, care este declarat „Anul Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română, PS Sofronie a recomandat intensificarea programelor catehetice în vederea pregătirii elevilor pentru primirea adecvată și cât mai deasă a Sfintelor Taine, precum și asumarea modelului mărturisirii Sfinților Martiri Brâncoveni în viața noastră. Ierarhul i-a binecuvântat pe elevi și le-a adresat câteva îndemnuri.

„Timpul pe care îl petreceți jucându-vă trebuie să îl câștigați pentru cunoaștere, pentru a crește sufletește. Să nu uitați, dragi copii, că școala vă învață generozitatea și vă ajută să vă luptați cu egoismul. Căutați să fiți deschiși spre colegii voștri, spre dascălii voștri, spre lumina cărților. Petreceți cât mai mult timp în lumea cunoașterii și veți avea rezultate extraordinare, de care vă veți bucura. Vă binecuvântăm din toată inima și cu toată căldura, asigurându-vă de întregul nostru sprijin”. După încheierea festivității, PS Episcop Sofronie a vizitat sălile de clasă și a stat de vorbă cu profesorii, cu elevii și cu părinții acestora, binecuvântându-i și urându-le mult succes și putere de muncă în nou an școlar.

Festivitate la Baia Mare

Festivitatea de deschidere a anului școlar pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, ciclul gimnazial și liceal, a avut loc luni, 16 septembrie și a debutat la Catedrala episcopală „Sfânta Treime”, cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, profesori ai Seminarului teologic băimărean. La Sfânta Liturghie a asistat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care, la final, a rostit un cuvânt de binecuvântare. Răspunsurile liturgice au fost date de cei 210 elevi ai școlii, conduși de protopsalții Catedralei. Evenimentul a fost marcat și de hirotonirea întru diacon a teologului Ioan Todorca, absolvent al seminarului băimărean.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba de Te-Deum pentru profesorii și elevii de pe tot cuprinsul României. Preasfințitul Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul noului an școlar, subliniind importanța – fundamentată istoric și social – educației religioase în contextul unei societăți în progresie secularizantă. De la catedrală, elevii și profesorii s-au îndreptat spre capela Seminarului, unde li s-a transmis mesajul oficial al prof. Ana Lucreția Maria Moldovan, inspector școlar general al județului Maramureș.

Începutul școlii în centrele Filantropia

Clopoțelul a sunat luni și pentru câteva sute de copii ocrotiți în așezămintele sociale din județele Alba și Mureș susținute de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba.

„Prima zi de școală este o bucurie și pentru copiii din casele de tip familial sau din celelalte așezăminte pentru copii din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia. În fiecare an ne bucurăm pentru rezultatele bune obținute de acești copii și încercăm să le oferim tot sprijinul moral, toată dragostea și căldura părintească de care au nevoie pentru a-și croi un viitor”, a spus părintele Nicolae Ignat, consilierul social al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, conform unui comunicat transmis de Asociația Filantropia.

La Alba Iulia, la Așezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare”, unul dintre copii a mers pentru prima dată la școală în clasa I, alți șase sunt în clasele gimnaziale, iar patru adolescenți la liceu. La Așezământul Social „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Aiud, doi copii sunt înscriși la grădiniță, iar 17 copii în clasele I-VIII la Școala generală „Axente Sever” Aiud. La Așezământul Social „Sfântul Gheorghe” din Sebeș, trei copii din casa de tip familial au mers în clasa I, iar alți doi sunt la liceu, în timp ce, din cei 20 de beneficiari ai centrului de zi, șase sunt în clasa I. O situație specială este la casele de tip familial „Sfânta Ana” și „Sfânta Maria” din Alba Iulia, unde o parte dintre copiii cu dizabilități vor urma cursuri speciale în incinta caselor, prin Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia, iar 16 copii vor urma cursuri normale, cinci dintre aceștia fiind în clasa pregătitoare și alți cinci în clasa I. La Casa de tip familial „Sfânta Varvara” din Baia de Arieș patru copii au început școala, dintre care unul în clasa pregătitoare. La Casa de tip familial „Sfântul Ciprian” din Ocna Mureș, zece copii au început școala, dintre care trei în clasa I.

Și copiii din așezămintele sociale patronate de Arhiepiscopia Alba Iuliei în județul Mureș au început școala. La Reghin, în casele de tip familial „Casa Maria I” și „Casa Maria II”, 29 de copii urmează cursurile școlare, dintre care șase la liceu și restul în clasele I-VIII. În casele de tip familial „Sfântul Gheorghe” și „Sfântul Teodor” din Sâncraiul de Mureș, 12 copii au început școala în clasele I-VIII, doi frecventează liceul, iar doi sunt preșcolari.

Acestea sunt doar câteva exemple din așezămintele sociale pentru copii susținute de Arhiepiscopia Alba Iuliei, împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba, în județele Alba și Mureș. În prezent, peste 700 de copii din Alba și Mureș beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de centre și așezăminte. La nivelul eparhiei, în cele două județe, funcționează 18 case de tip familial, în care sunt ocrotiți aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viață independentă pentru 15 copii, șase centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 11 centre educaționale pentru 275 de copii, un centru rezidențial pentru 14 copii, două centre școală specială pentru 30 copii cu dizabilități și un centru de zi pentru copii antepreșcolari, în care sunt ocrotiți 34 de copii. Centrele funcționează în parteneriat cu Consiliile Județene Alba și Mureș prin Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două județe, dar beneficiază și de sprijinul administrațiilor locale sau a altor parteneri locali, conform unui comunicat al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba.

Început de an școlar la Avrig

Pentru elevii și cadrele didactice din Liceul Teoretic din Avrig, care poartă numele marelui cărturar al neamului românesc Gheorghe Lazăr, născut în localitatea situată la poalele muntelui Suru, începutul anului școlar 2013-2014 s-a desfășurat într-un cadru marcat de o emoție specială. Este vorba despre emoția generată de inaugurarea noului corp de clădire, respectiv, corpul C, în care se vor desfășura începând de anul acesta cursurile claselor liceale.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național și cu o slujbă de binecuvântare oficiată de preoții de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, protopopul de Avrig, Vasile Gafton și preotul Ioan Chidu. Directorul liceului, profesorul Marius Novac, a marcat evenimentul deschiderii unui nou sediu al liceului, o clădire nouă, modernă, care oferă elevilor și cadrelor didactice posibilități de creștere semnificativă a actului educațional, dar și al capacității bazei materiale. Noul sediu este rodul unui efort colectiv de mulți ani, al unui proiect european, care cuprinde construirea acestui nou corp de clădire cu șapte săli de clasă, trei laboratoare de fizică, biologie și chimie, o bibliotecă modernă și un centru de documentare și informare, 10 cabinete didactice și două terenuri de sport în aer liber.

Comentarii Facebook


Știri recente