Binecuvântări arhierești în parohiile ardelene

În duminica de după Bobotează, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Feldru, din Protopopiatul Năsăud, informează „Ziarul Lumina”.

IPS Laurențiu a poposit în comunitatea sibiană în preajma hramului bisericii, pentru a-i binecuvânta pe credincioși, pentru a sfinți paraclisul din apropierea lăcașului de cult și pentru a respecta tradiția din ultimii ani ca prima Sfântă Liturghie de după sfintele sărbători să fie oficiată în biserica sibiană.

Biserica sibiană a fost neîncăpătoare în duminica ce a prefigurat sărbătoarea hramului, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Începutul propovăduirii

La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre pericopa evanghelică și a amintit principalele virtuți ale Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul și modelul duhovnicesc al credincioșilor care vin să se roage în biserica sibiană ce-i poartă hramul.”Ne amintim astăzi că Mântuitorul a început propovăduirea Sa și înțelegem ce înseamnă Cuvântul lui Dumnezeu adus din Cer și transmis ca descoperire dumnezeiască prin Fiul Său Întrupat și mai înțelegem ce relație există între Botezul primit de Hristos pentru noi, nu pentru Sine, și Taina Botezului primită de noi toți”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

A urmat cuvântul de mulțumire al părintelui vicar-administrativ Ilarie Benchea, care apoi a prezentat activitățile administrative, misionare și social-filantropice de la biserica sibiană. „Am lucrat la așezământul social de alături, am efectuat reparații la acoperiș, am amenajat curtea, dar n-am reușit să deschidem un cabinet medical. Ne dorim să avem o activitate care să fie cu adevărat în slujba oamenilor, să-și atingă scopul filantropic și social. Ne rugăm și stăruim ca Dumnezeu să ne ajute în acest an să împlinim aceasta. Ne-am străduit să facem și strane noi, urmând să le schimbăm și pe cele din pronaosul bisericii”, a spus pr. Ilarie Benchea.

Ierarhul a sfințit paraclisul de lângă biserică, un spațiu generos și modern, în care credincioșii au posibilitatea să asculte slujbele religioase cotidiene, în momentele în care biserica mare este neîncăpătoare, iar în viitorul apropiat va fi așezată aici, pe lângă sonorizarea existentă, și o instalație video.

Prima vizită a IPS Andrei la Feldru

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Feldru, din Protopopiatul Năsăud. IPS Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi și Sfânta Treime” și a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat consilierul economic al eparhiei, pr. Gavril Vârva, pr. Ștefan Iloaie, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, și preoții slujitori Grigore Toader și Ioan Iliș. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de cele două coruri din localitatea Feldru.

Evenimentul a avut o importanță deosebită pentru comunitatea parohială, mai ales că IPS Andrei s-a aflat pentru prima dată în această parohie. Cu această ocazie s-a deschis și seria manifestărilor legate de sărbătoarea hramului bisericii din Feldru, „Sfinții Trei Ierarhi”. Noua biserică a Parohiei Feldru, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost construită în 1995-2000. Între 2001 și 2009 s-au efectuat lucrările de finisare la exteriorul bisericii și pictura din interior, montarea mobilierului și a iconostasului. În 2010 lăcașul de rugăciune a fost sfințit de IPS Mitropolit Iosif și PS Episcop Vasile Someșanul.

Liturghie arhierească la mănăstirea clujeană Florești

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Florești, județul Cluj. La aproximativ 10 kilometri de municipiul Cluj-Napoca, mănăstirea de la Florești este una dintre cele mai căutate din Eparhia Clujului. Așezământul monahal a fost înființat în anul 1994, iar biserica mănăstirii a fost sfințită pe 18 aprilie 2010. Mănăstirea are în prezent o obște formată din 20 de maici, îndrumate de maica stareță stavrofora Teodora Câmpan și de doi duhovnici, protos. Visarion Pașca și pr. Anastasie. La mănăstire funcționează ateliere de pictură, de croitorie și de covoare.

Sărbătoare în parohia băimăreană „Nașterea Domnului”

Credincioșii Parohiei „Nașterea Domnului” din Baia Mare l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1990, iar în prezent parohia are 5.000 de credincioși și trei preoți slujitori. Biserica îl mai are ocrotitor și pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, pomenit pe 27 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente