Binecuvântări arhierești în Arhiepiscopia Clujului

Cu câteva zile înainte de sărbătoarea ocrotitorului, Parohia ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Cluj-Napoca a primit duminică, 20 noiembrie, vizita Înalt Preasfințitului Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a oficiat Sfânta Liturghie. La slujbă au participat, alături de părintele paroh prof. dr. Petru Stanciu și de coslujitorul său, pr. prof. univ. dr. Ioan Bizău, protopopul de Cluj II, pr. Gheorghe Braica, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, pr. Cristian Sonea, și consilierul pe probleme de protocol al eparhiei, arhidiaconul Claudiu Grama, după cum ne informează Ziarul Lumina.

IPS Andrei a accentuat, în cuvântul de învățătură, efectele negative ale lăcomiei și lipsei unei vieți spirituale active: ‘Această criză grozavă în care se găsește omenirea i se datorează omului contemporan cuprins de materialismul practic, pentru că el s-a lăcomit, a nedreptățit și a provocat criza în care ne aflăm. Să avem în față eternitatea și nu numai clipa! Să ne gândim la marea trecere și la faptul că orice atitudine din lumea aceasta are valențe veșnice. Pentru noi e importantă, înainte de toate, viața spirituală, fără să o neglijăm pe cea materială, pentru că ea constituie o bază pentru viața noastră spirituală’.

Pr. paroh Petru Stanciu a mulțumit ierarhului pentru bucuria duhovnicească oferită de prima sa slujire în această biserică.

Milostenia, o dimensiune a postului

Parohia ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ de pe calea Baciului, Cluj-Napoca, și-a serbat hramul în duminica cea mai apropiată de acest praznic, 20 noiembrie. Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a săvârșit aici Sfânta Liturghie și a adresat credincioșilor cuvinte duhovnicești, îndemnându-i la milostenie: ‘Pentru părinții, moșii și strămoșii noștri, postul mai avea și o altă dimensiune, a manifestării milosteniei. Se pare că în vremurile nostre, hrana de post a ajuns să fie mai costisitoare decât hrana de dulce. Or, înainte, bătrânii posteau și reușeau să postească, să facă și economii bănești sau de alimente, pe care apoi le dădeau celor mai săraci decât ei’.

Binecuvântare la Dej

După doar câteva luni de la sfințirea pietrei de temelie, demisolul Bisericii ‘Sfântul Apostol Andrei’ din municipiul Dej a primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a fost prezent sâmbătă, 19 noiembrie, în parohia din cartierul Mulatău. IPS Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța unei credințe puternice: ‘Două lucruri să facem, ne spune Sfântul Simeon, să credem și să ne căim cu căldură. Să avem o credință puternică, nu una aproximativă, una relativă, una slabă care nu duce nicăieri! O credință puternică să ne determine să facem o căință serioasă, o spovedanie foarte sinceră, pentru că printr-o credință puternică și o spovedanie sinceră vom ajunge să măturăm coliba sufletului nostru și să o facem vrednică de a-L primi pe Domnul Hristos, Care vine și dorește să Se sălășluiască în sufletele noastre. Trebuie să fie credința puternică!’.

Sărbătoarea din Țara Năsăudului

Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșeanul a fost prezent, la sfârșitul săptămânii trecute, la sărbătoarea din Țara Năsăudului, la Mănăstirea ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, unde vineri seara a slujit Taina Sfântului Maslu. Slujbele arhierești au continuat sâmbătă dimineața. Vizita arhierească a PS Vasile Someșeanul adună de fiecare dată un număr mare de credincioși din Rebra, Parva, dar și din alte comune învecinate, care iau parte la slujbe și se împărtășesc din cuvintele folositoare ale ierarhului.

Comentarii Facebook


Știri recente