Binecuvântări arhierești în Ardeal

Biserica veche din Jina, județul Sibiu, a fost binecuvântată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în urma lucrărilor de restaurare a picturii. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările bisericii din filia Sânmărtin a Parohiei Măcicaș, din Protopopiatul Cluj I.

Slujba de resfințire a picturii și de binecuvântare a tuturor lucrărilor de renovare, la Jina, a avut loc duminică, 20 ianuarie, când întreaga localitate din munții ce ocrotesc Sibiul a participat la manifestările religioase și populare dedicate evenimentului. Lăcașul de cult renovat în ultimii ani, cu hramul „Buna Vestire”, a fost zidit în 1795, prin ofranda credincioșilor din localitate, cunoscuți în țară pentru ocupația lor principală, oieritul, dar și pentru frumoasele obiceiuri populare.

IPS Mitropolit Laurențiu și soborul de preoți, în care s-au aflat și oaspeți de seamă, precum consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, și directorul Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, pr. Vasile Oltean, au înconjurat biserica, au stropit-o cu apă sfințită și au uns-o cu Sfântul și Marele Mir. După resfințirea picturii restaurate de pictorul Mihai Bârhală, a urmat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie, a minunii vindecării celor zece leproși, i-a felicitat și binecuvântat pe credincioșii din Jina și i-a îndemnat să-și păstreze credința și tradițiile cu sfințenie și cu respect față de strămoși, ctitorii bisericii reînnoite în zilele noastre. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, primarului Iancu Beschiu și Consiliului local, pictorului Mihai Bârhală și altor binefăcători. Cuvântul de mulțumire al preotului paroh de la Biserica „Buna Vestire” din Jina, pr. Pavel Oltean, a încheiat sărbătoarea.

Binecuvântare la Sânmărtin

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din filia Sânmărtin a Parohiei Măcicaș, din Protopopiatul Cluj I, și a oficiat Sfânta Liturghie, vorbind în cuvântul de învățătură despre recunoștință, potrivit Ziarul Lumina. Răspunsurile au fost date la Sfânta Liturghie de un grup vocal de la Seminarul Teologic din Cluj, iar un grup de femei din corul Parohiei Măcicaș a interpretat pricesne. Preotul paroh, pr. Marius Bolbos, a fost ridicat la rangul de sachelar, cu dreptul de a purta brâu albastru, iar primarului Chintei, de care aparține Sânmărtin, și Luciei Magdalena Suciu le-a fost acordată diploma de aleasă cinstire pentru sprijinul oferit bisericilor din comună și pentru ajutorul acordat la lucrările de la biserica din Sânmărtin. Diplome de aleasă cinstire au primit și prim-epitropul și membrii Consiliului parohial.

Vizita IPS Andrei în Sânmărtin a prilejuit o mare bucurie acestei comunități în care nu s-a mai aflat un ierarh din 1974. Biserica a fost construită între 1906 și 1910. Lăcașul de rugăciune a fost resfințit în 1974 de IPS Justinian al Maramureșului și Sătmarului, pe atunci Episcop-vicar al eparhiei clujene. În ultima perioadă la biserică s-au efectuat lucrări capitale: exteriorul a fost reconstruit integral, geamurile au fost înlocuite cu vitralii, podelele din biserică au fost înlocuite cu parchet.

Recunoștința față de binefăcători

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hundoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Gurie a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a explicat sensul creștin al recunoștinței față de binefăcătorii sufletești și trupești, dintre care cel dintâi este Însuși Iisus Hristos, Mântuitorul întregului neam omenesc.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepisopiei Clujului, a oficiat, duminică, 20 ianuarie, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Mihail” din cartierul clujean Mărăști. În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Vasile a mulțumit preoților slujitori și credincioșilor pentru implicarea în proiectul Centrului „Sfântul Nectarie”.

Comentarii Facebook


Știri recente