Binecuvântarea roadelor pământului la Mănăstirea Topolnița

La mănăstirea Topolnița va avea loc joi, 1 martie 2012, tradiționala slujbă de binecuvântare a semințelor ce vor fi sădite anul acesta. După cum ne informează Cătălin Cernătescu, pr. Stareț Arhim. Pavel Nicolaescu va săvârși slujba de sfințire a apei, icoanelor, apoi va citi celor prezenți moliftele Sfântului Trifon.

Această rânduială a fost așezată de vrednicul de pomenire ieromonahul Grațian Rădac, starețul mănăstirii Topolnița în perioada 1943-1990. La 1 martie 2012 se împlinesc 22 de ani de la înmormântarea starețului ieromonah Grațian Rădac.

Mănăstirea Topolnița este o mănăstire de călugări, cu hramul ,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Este situată în comuna Izvorul Bârzii județul Mehedinți, la 27 km de Drobeta Turnu Severin. Prima biserică a mănăstirii a fost zidită, după cum spune tradiția, de Sfântul Nicodim. Biserica actuală, în formă de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” și Dima ,,Romanul”. Începând cu 21 mai 1993 sfintele slujbe se săvârșesc și la Bisericuța de lemn ce poartă hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”

Comentarii Facebook


Știri recente