Binecuvântarea lucrărilor de la Palatul arhiepiscopal din Buzău

Palatul arhiepiscopal din Buzău a fost binecuvântat, în urma lucrărilor de restaurare și înfrumusețare efectuate atât la interior, cât și la exterior. Slujba a fost oficiată, a doua zi de Crăciun, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după cum a precizat Dragoș Olteanu.

„Îmi înalț gândul cu recunoștință către Bunul Dumnezeu, pentru că m-a întărit, m-a inspirat și m-a ajutat ca, într-un timp relativ scurt, să putem duce la bun sfârșit câteva lucrări ce culminează cu restaurarea Palatului arhiepiscopal de la Buzău. Prin aceasta, nu am dorit să fac nimic altceva decât să îmi împlinesc un mandat și, probabil, un testament nescris, dar transmis în chip spiritual de la un ierarh la altul: acela de a nu doar întreține, ci și de a înfrumuseța patrimoniul pe care ei l-au înnoit la vremea lor și apoi l-au lăsat moștenire”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulțumit pentru invitație, apreciind „modul armonios, elegant [de a pune în valoare această clădire], care i-ar fi plăcut și mitropolitului Antonie, și tuturor celorlalți înaintași. V-a fost dat să înnobilați o lucrare necesară, care vă reprezintă, și aceasta trebuie să fie un exemplu de urmat și pentru celelalte centre de cultură, de credință și de spiritualitate din această străveche și preafrumoasă Eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, unde Domnul v-a ales vrednic arhipăstor”.

La eveniment au participat autorități locale, ostenitori de la Centrul Eparhial, precum și cei care au sprijinit renovarea și amenajarea edificiului.

Palatul arhiepiscopal zidit în vremea marelui voievod al Țării Românești, Matei Basarab (1580-1654), a fost reconstruit în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) și, ulterior, în perioada arhipăstoririi episcopului Chesarie, fiind îmbunătățit cu un foișor brâncovenesc în vremea arhiepiscopului Epifanie. Sala de la intrarea în clădire este împodobită cu mai multe imagini ce înfățișează aspecte din trecutul bisericesc și cultural al Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente