Binecuvântarea Bisericii din incinta Penitenciarului Aiud

Mâine, 25 octombrie, când sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Marcian şi Martirie va avea loc la Aiud slujba de binecuvântare a bisericii cu Hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă din localitate, în urma lucrărilor capitale de renovare.

Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu Streza al Ardealului şi Înaltpreasfinţitul Părintele Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei înconjuraţi de un sobor de preoţi, după cum ne-a precizat părintele capelan Liviu Tarcău, slujitor la altarul din incinta închisorii.

Locaşul de închinare, cel mai mare şi mai frumos din întregul sistem penitenciar românesc, a fost construit în întregime de deţinuţi. Doar pictura a fost realizată sub coordonarea unui pictor din afara instituţiei, ajutat, însă, şi el de doi deţinuţi pictori, detaşaţi special din alte închisori.

Despre istoricul bisericii şi programul liturgic de mâine a vorbit părintele capelan Liviu Tarcău: „Biserica penitenciar a fost construită începând din anul 1995. Piatra de temelie a fost pusă în 24 martie şi toate lucrările de construire a bisericii au durat un an şi jumătate. Ca şi particularitate a locaşului de cult sunt icoanele protectorilor, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care sunt pictate oarecum diferit de ermeneutica iconografică. Sfântul Apostol Petru este pictat în icoană fără chei iar Sfântul Apostol Pavel fără sabie sau suliţă, tocmai pentru a le induce persoanelor private de libertate ideea că biserica este un spaţiu liber, indiferent de greşelile pe care le-au făcut, încălcând legea morală şi legea societăţii în care trăiesc, atunci când intră în biserică sunt liberi.m Mâine, 25 octombrie, se împlinesc 18 ani de când a fost sfinţită biserica şi vom avea bucuria duhovnicească de a avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu Streza, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei alături de un sobor de preoţi, pentru a oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor de reparaţii capitale care s-au făcut la biserica unităţii Penitenciar. Slujba va începe la ora 8.30 cu Sfinţirea Apei, urmând cu Slujba de binecuvântare a bisericii şi Sfânta Liturghie.”

Comentarii Facebook


Știri recente