Binecuvântare peste așezămintele de pe Colina Patriarhiei

În Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, preoții slujitori de la Catedrala patriarhală au binecuvântat cu Agheasmă Mare, după tradiție, Reședința patriarhală, Palatul Patriarhiei și Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, rugându-se pentru sănătatea și mântuirea celor care se ostenesc în aceste așezăminte spre binele Bisericii noastre.

Întrucât anul acesta praznicul Botezului Domnului s-a sărbătorit în zi de duminică, în ajun nu s-a mai săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, după cum se obișnuiește, ci Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. La Catedrala patriarhală Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Imediat după Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Aghesmei Mari, iar preoții slujitori au binecuvântat, potrivit tradiției bisericești, așezămintele de pe Colina Patriarhiei, informează Ziarul Lumina.

La Reședința patriarhală, soborul preoților slujitori a fost primit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aici preoții s-au rugat ca Dumnezeu să reverse binecuvântarea Sa peste întregul așezământ, precum și pentru sănătatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți și a explicat că binecuvântarea caselor în ajunul Bobotezei cu Agheasmă Mare „nu este un simplu obicei folcloric, ci o mărturisire a credinței ortodoxe în Sfânta Treime Care s-a arătat la Botezul Domnului în Iordan, așa cum spune și troparul sărbătorii, o mărturisire a calității noastre de creștini. De aceea, prin această reîmprospătare a conștiinței creștine, noi reînnoim bucuria de a fi iubiți de Hristos și de a răspunde la iubirea Lui jertfelnică cu iubirea noastră de fidelitate. În poporul român se spune că omul sfințește locul, însă, din punct de vedere bisericesc, omul sfințește locul doar atunci când el poartă o legătură vie și permanentă cu Dumnezeu cel Unul Sfânt. De aceea, casele se sfințesc pentru a îndemna pe oameni să intensifice legătura lor cu Dumnezeu Cel Unul Sfânt”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a mai arătat că sfințirea caselor creștinilor cu Agheasmă Mare înseamnă și „o aducere aminte a faptului că sunt botezați și că sunt chemați să sfințească spațiul și timpul unde viețuiesc. Sfințirea casei credincioșilor are și un aspect pastoral. Oamenii se întâlnesc cu preotul venind la ei acasă, și nu mergând la Biserică doar ei. Prin aceasta se arată o legătură de prețuire și o mărturie a faptului că există nu numai bucuria credincioșilor care vin la Biserică, ci și bucuria credincioșilor care primesc pe preot, pentru că, primind pe preot în casa lor, primesc binecuvântarea Domnului. Preotul nu dă har de la sine, ci transmite harul sfințitor, mântuitor, luminător, înnoitor și aducător de bucurie și pace în fiecare casă care primește pe preot cu icoana Nașterii Domnului înainte de Crăciun și cu Agheasma Mare înainte de sărbătoarea Botezului Domnului. Sfințirea caselor înseamnă și alungarea duhurilor rele, schimbarea gândurilor rele în gânduri bune și spor de ajutor de la Dumnezeu pentru toată fapta cea bună”.

Comentarii Facebook


Știri recente