Binecuvântare pentru credincioşii din Gătaia şi Bocsig

În Duminica a 5-a după Paşti, a Samarinencei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în parohia timişeană Colonia Gătaia, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Bocsig din Protopopiatul Ineu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor din Parohia Colonia Gătaia, din Protopopiatul Deta. La intrarea în sfântul locaş, chiriarhul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de numeroşi localnici printre care şi copii îmbrăcaţi în straie populare. Înaltpreasfinţia Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială având hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, din sobor făcând parte pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, pr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, şi pr. Iulian Popa, parohul bisericii.

Alături de enoriaşii parohiei, la slujbă au luat parte credincioşi din localităţile învecinate şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, tâlcuind pericopa evanghelică a Duminicii a 5-a după Paşti, în care se istoriseşte întâlnirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacov. Înaltpreasfinţia Sa a arătat că femeia samarineancă, care dorea să-şi umple vasul cel de lut cu apă, întâlnindu-L pe Domnul nostru Iisus Hristos, ia de la El Apa cea vie a mântuirii; tot aşa, cei care se împărtăşesc de Sfintele Taine ale Bisericii, primesc în vasul cel tainic al inimii lor Harul şi Apa cea vie a Duhului Sfânt.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit o slujbă de binecuvântare a icoanelor pictate de copiii de la Liceul Teoretic din Gătaia în cadrul cercului de artă plastică „Prima mea icoană“, ce a avut loc sâmbătă, 9 mai, în incinta bisericii parohiale. Evenimentul a fost organizat de Parohia Colonia Gătaia în parteneriat cu liceul teoretic din localitate şi Şcoala Populară de Artă Timişoara.

În final, pr. paroh Iulian Popa a mulţumit chiriarhului pentru binecuvântarea şi bucuria adusă fiilor duhovniceşti ai parohiei prin prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale în mijlocul lor. La rândul său, Mitropolitul Banatului i-a încredinţat pe enoriaşi de dragostea şi purtarea sa de grijă, îndemnându-i să continue lucrarea duhovnicească şi gospodărească alături de păstorul lor sufletesc.

Sfinţire de lucrări în Parohia Bocsig

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în Duminica a 5-a după Paşti în mijlocul credincioşilor din Parohia Bocsig, Protopopiatul Ineu, unde a fost primit cu bucurie de părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului. Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit noua catapeteasmă a bisericii, noua casă parohială şi multe alte lucrări de renovare şi înfrumuseţare care s-au făcut la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, păstorită de preotul Bogdan Oneş. A fost săvârşită după aceea Sfânta Liturghie arhierească, IPS Timotei slujind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, pus sub titlul „Înălţimea lucrării creştine“, pe baza pericopelor duminicii (Fapte 11; Ioan 4), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a tratat tematica Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, chiar cu exemplul vieţii parohiei cercetate, prin munca şi realizările ei pe toate planurile, duhovnicesc şi gospodăresc, mai ales că Apostolul duminicii se referă la numirea de creştin, iar Evanghelia la asigurarea unui adevărat seceriş spiritual, în sensul de întreaga arie a Bisericii.

Părintele paroh a reuşit în cei trei ani de pastoraţie să finalizeze lucrările la noua casă parohială, la turnul bisericii, la pardoseala de marmură şi multe alte lucrări din interiorul şi exteriorul bisericii. Pentru deosebita activitate şi pentru munca depusă, părintele Bogdan Oneş a fost hirotesit întru iconom. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care a arătat-o de-a lungul anilor faţă de familia lui, faţă de credincioşii acestei parohii, precum şi pentru distincţia acordată, oferindu-i în semn de apreciere două ornamente pentru dicher şi tricher, brodate cu blazonul Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, preotul paroh a mulţumit tuturor credincioşilor prezenţi pentru dragostea, jertfelnicia şi pentru ostenelile de-a lungul timpului spre a fi împreună la această sărbătoare a parohiei.

La ceas de seară, Înaltpreasfinţia Sa a poposit în Parohia Bocsig Cartier, păstorită de părintele paroh Răzvan Trip, unde a săvârşit slujba Vecerniei. La final, chiriarhul a adresat un cuvânt de îmbărbătare pentru cei care alcătuiesc parohia de curând înfiinţată şi cu un preot nou numit, vorbindu-le credincioşilor despre harul lui Dumnezeu care ajută la împlinirea celor dorite spre propăşire duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente