Binecuvântare patriarhală pentru obştea Mănăstirii Plumbuita

Patriarhul Daniel

Obştea Mănăstirii Plumbuita a primit duminică, 09 octombrie 2016, vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Tot în această zi a fost sfinţit altarul de vară al aşezământului monahal, precum şi celelalte lucrări de restaurare efectuate în ultimul an.

dsc_6624-2

Credincioşii veniţi să se roage duminica aceasta la Mănăstirea Plumbuita s-au bucurat de prezenţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care i-a binecuvântat şi le-a adresat un cuvânt de învăţătură. De asemenea, în cursul dimineţii, aceştia au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Tot Preasfinţia Sa a sfinţit noul altar de vară al aşezământului monahal, altar ridicat în perioada mai 2015 – iulie 2016.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie (Învierea fiului văduvei din Nain – vezi textul mai jos) şi a prezentat învăţăturile semnificative desprinse din această pericopă.

De asemenea, Preafericirea Sa a mărturisit că avem datoria să fim alături de oamenii îndoliaţi care plâng sau jeluiesc pe morţii lor:

În acest sens, când sunt oficiate slujbele de înmormântare pentru cei trecuţi la cele veşnice, deodată cu rugăciunile pentru mântuirea acestora, Biserica îi mângâie şi îi consolează şi pe cei îndoliaţi şi întristaţi ca să nu se prăbuşească de prea multă durere, ci să simtă milostivirea lui Hristos, adică harul lui Dumnezeu lucrător prin oamenii milostivi.

Părintele Patriarh a vorbit şi despre rolul familiei, şcolii, Bisericii și societății în formarea tinerilor:

Comuniunea de iubire părintească, frăţească şi amicală ajută pe tineri să crească spiritual şi să se maturizeze. De aceea, familia, Biserica, şcoala şi societatea trebuie să ajute pe copii şi pe tineri să nu confunde libertatea cu înstrăinarea de propria lor familie, nici fericirea cu individualismul egoist şi insensibil la nevoia de ajutorare a celor din jur.

De asemenea, în cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat faptul că lucrările de restaurare a lăcaşurilor de cult sunt lucrări care ne cheamă să ne înnoim viaţa prin fapte bune, prin pocăinţă, ca să devenim şi noi o biserică sfinţită şi un rai cuvântător. Totodată, Preafericirea Sa a precizat faptul că Mănăstirea Plumbuita a redevenit, în urma restaurărilor, un spaţiu al învierii sufletului din moartea pricinuită de păcat şi îndemn la comuniune cu Dumnezeu în rugăciune şi cu oamenii în fapte bune:

În această zi în care Evanghelia ne arată iubirea milostivă a lui Hristos faţă de mama văduvă îndurerată, dar şi bucuria pe care o aduce prin învierea fiului ei din morţi, a fost sfinţit un altar de vară la această venerabilă Mănăstire Plumbuita, care în ultimul timp a fost mult reînnoită. În urma restaurărilor, această mănăstire a devenit din nou un spaţiu al învierii sufletului din moartea pricinuită de păcat şi îndemn la comuniune cu Dumnezeu în rugăciune şi cu oamenii în fapte bune. De aceea, dorim ca acum, la sfârşitul acestei zile de rugăciune şi sfinţire, să exprimăm mulţumire lui Dumnezeu, dar şi recunoştinţă faţă de cei care au ajutat, s-au ostenit în mod deosebit pentru înfrumuseţarea acestei istorice mănăstiri, care de-a lungul timpului a pătimit adesea, dar care a reînviat, a fost rezidită şi iată, astăzi, a devenit un simbol al chemării noastre la reînnoire duhovnicească. Atunci când se curăţă o pictură a unui lăcaş de cult, când se reînnoieşte o biserică nu este vorba doar de ziduri, ci este vorba de o lucrare care ne cheamă pe noi să ne înnoim viaţa prin fapte bune, prin pocăinţă, ca să devenim şi noi o biserică sfinţită şi un rai cuvântător, a spus Preafericirea Sa.

La final, în semn de apreciere şi recunoştinţă, Patriarhul României a acordat celor care au sprijinit lucrările de restaurare efectuate la aşezământul monahal Plumbuita mai multe ordine şi distinciţii. Totodată, Preafericirea Sa a dăruit mănăstirii un set de sfinte vase, o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi liturgice şi de folos duhovnicesc.

La rândul său, stareţul Mănăstirii Plumbuita, arhim. Iustin Bulimar, a oferit Patriarhului Bisericii Ortodoxe o cârjă arhierească, iar Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul i-a dăruit o icoană reprezentând pe Maica Domnului.

Credincioşii prezenţi la sfintele slujbe au putut aduce cinstire icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, care a fost adusă la aşezământul monahal Plumbuita vineri, 7 octombrie. Alături de Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu, într-un baldachin amenajat la intrarea în curtea așezământului monahal, a fost așezată și racla cu fragmente din moaștele Sfinților Nicolae, Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava.

Altarul de vară, de formă octogonală și închis cu vitralii, a fost construit în perioada mai 2015 – iulie 2016. Întrucât biserica mănăstirii din secolul al XVI-lea este de mici dimensiuni, era absolut necesară construirea unui altar pentru oficierea Sfintei Liturghii în timpul verii.

Galerie Foto:

***

Duminica a 20-a după Rusalii

(Învierea fiului văduvei din Nain)
Luca 7, 11-16

În vremea aceea S-a dus Iisus într-o cetate numită Nain şi împreună cu El mergeau ucenicii Lui şi mulţime mare. Iar când S-a apropiat de poarta cetăţii, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă, iar mulţime mare din cetate era cu ea. Şi, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea şi i-a zis: Nu plânge! Atunci, apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Şi a zis: Tinere, ţie îţi zic, scoală-te! Iar cel ce fusese mort s-a ridicat şi a început să vorbească, iar Iisus l-a dat mamei sale. Şi frică i-a cuprins pe toţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Proroc mare S-a ridicat între noi şi Dumnezeu a cercetat pe poporul Său.

 

Save

Comentarii Facebook


Știri recente