Binecuvântare patriarhală la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se află, zilele acestea, într-o vizită canonică în Arhiepiscopia Sibiului. În cursul după amiezii de sâmbătă, 4 octombrie 2014, Patriarhul României a fost prezent la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus unde a binecuvântat Casa voievodală și a sfințit paraclisul din incinta acesteia. Slujba a fost săvârșită în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu Mitropolitul Ardealului și a unui sobor de ierarhi și preoți.

În cuvântul de învățătură Preafericirea Sa a arătat importanța sfințirii unui nou lăcaș de închinare.

„Paraclisul într-o casă pentru oaspeţi distinşi este o binecuvântare deosebită de la Dumnezeu, prin însăşi prezenţa sa, prin spaţiul sfinţit şi prin faptul că aici te îndeamnă spaţiul acesta sfinţit la rugăciune, la meditaţie şi foarte adesea se săvârşeşte Sfânta Liturghie ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite de la El. Paraclisul, în orice reşedinţă mitropolitană sau eparhială şi în orice casă de oaspeţi, este o prezenţă sfântă a rugăciunii sfinţilor lui Dumnezeu care cheamă la rugăciune pe slujitorii lui Dumnezeu. Adesea, aceste paraclise sunt şi spaţiu sfânt pentru rugăciune particulară, pentru pocăinţă, pentru meditaţie, pentru o legătură mai personală cu Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Casa voievodală de la Mănăstirea Brâncoveanu este o casă de oaspeți. Paraclisul sfinţit astăzi este ocrotit de Sfinţii Martiri Brâncoveni, dar şi de Sf. Ierarh Andrei Şaguna. Acest al doilea hram l-a primit din partea Patriarhului României.

La final, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a evidenţiat însemnătatea deosebită a acestui moment.

„Am pregătit cu sfinţirea acestui aşezământ – este o capelă şi un aşezământ pentru oaspeţii deosebiţi – venirea sfintelor moaşte. Este o mare bucurie şi un moment deosebit primirea Preafericirii Voastre aici, ne dă putere. Sunteţi ctitor aici pentru că Preafericirea Voastră ne-aţi dat binecuvântare, pentru că Preafericirea Voastră ne-aţi spus cum să o numim şi aşa este: Casa Voievodală, Casa Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi aţi adăugat Preafericirea Voastră încă un hram Sfântul Andrei Şaguna care ne ocroteşte pe noi de la Sibiu. Vom aduce şi un fragment din moaştele sfântului ca să ne ocrotească”, a precizat Înaltpreasfințitul Laurențiu Mitropolitul Ardealului.

Construcţia casei voievodale a început în anul 2011.

În jurul orei 18:30 Patriarhul României şi Mitropolitul Ardealului vor întâmpina delegaţia condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care va duce, la Sâmbăta de Sus, moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu. În continuare, va fi oficiată o slujbă de Te Deum.

Comentarii Facebook


Știri recente