Binecuvântare de lucrări la Poiana Mărului, jud. Brașov

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a binecuvântat lucrările de renovare de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Poiana Mărului II, județul Brașov, filia „Între Văi”, informează mitropolia-ardealului.ro

Evenimentul a fost o prelungire a hramului din 21 mai, iar credincioșii din localitatea Poiana Mărului arondați la biserica amintită au avut parte de o sărbătoare istorică pentru comunitatea lor. Vizita IPS Mitropolit Laurențiu la Poiana Mărului, mai precis în comunitatea mică cunoscută sub denumirea „Între Văi”, a fost o sărbătoare pregătită din timp și care a adus multă bucurie duhovnicească celor aproximativ 40 de familii de credincioși. Poiana Mărului este cea mai întinsă localitate din țară, pe aproximativ 60 de kilometri. Casele răsfirate pe munți și dealuri, iernile grele și distanțele mari până la instituțiile din localitate fac dificilă viața oamenilor de aici. Cu toate acestea, bisericile din Poiana Mărului sunt pline la sfintele slujbe, iar credincioșii arată un atașament deosebit față de locurile lor de rugăciune.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Poiana Mărului, cătunul „Între Văi” a fost zidită în primii ani după evenimentele din 1989, când aici a luat amploare prozelitismul altor confesiuni. Prin grija Mitropolitul Antonie Plămădeală și a preotului Mihai Manolache, s-a zidit între munți, pe un loc mirific, o biserică misionară, care să-i păstreze pe oameni în credința străbună. În urmă cu șase ani, biserica a fost oferită spre administrare preotului Moise Antal, care a inițiat împreună cu autoritățile locale și credincioșii mai multe lucrări de restaurare și renovare a bisericii. Pentru a opri scrugerile de apă care putea să afecteze pictura interioară și pereții, s-a reparat acoperișul. Mai poi, s-a reparat fațada, s-au înlocuit ferestrele și ușile, s-a achiziționat mobilier, străni și obiecte e cult noi și s-a monta o instalație de încălzire termică.

Ierarhul a binecuvântat aceste lucrări în Duminica Orbului, prin stropirea cu apă sfințită. Ca binecuvântare pentru credincioșii din Poiana Mărului, ierarhul a adus spre închinare racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. A urmat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, cu o participare numeroasă din partea credincioșilor. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov. În soborul de preoți au făcut parte protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, cei doi slujitori ai Domnului din Poiana Mărului, Moise Antal și Nicolae Lucian Nan și alți clerici.

La finalul slujbei religioase, ierarhul a oferit mai multe distincții și acte de cinstire. Astfel, pr. Ion Manea de la Parohia Tohanu Nou, Protopopiatul Bran-Zărnești a primit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”, iar pr. Ștefan Spîrchez a fost hirotesit iconom stavrofor. Acte de cinstire au primit primarul comunei Poiana Mărului, Nicolae Codreanu și Consiliul local, Adunarea și Consiliul parohiale și alți donatori și binefăcători.

La sfârșitul ceremoniei, pr. Moise Antal i-a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul comunității din Poiana Mărului și i-a oferit o icoană a Sfinților Împărați Constantin și Elena. Părintele Antal le-a mulțumit tuturor autorităților și credincioșilor care au sprijinit lucrările și a oferit câte o icoană celor distinși cu acte de cinstire de IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente