Binecuvântare de lucrări în Parohia Româneşti. Lăcașul de cult a fost construit între anii 1871-1873

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat duminică, 30 iulie 2017, slujba de binecuvântare a bisericii ortodoxe cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitirie, Izvorâtorul de Mir, din Parohia Româneşti, Protopopiatul Satu Mare.

Apoi, PS Iustin a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Grupul de Muzică Psaltică Theologos al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, a precizat Andrei Fărcaş.

Din sobor au făcut parte 25 de preoți și diaconi. Printre aceștia s-au numărat: părintele Ioan Socolan, Protopopul de Satu Mare, părintele Dinu Ioan Nechita, parohul acestei biserici, preoţi din Protopopiatul Satu Mare.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor înțelesul duhovnicesc al minunii înmulţirii pâinilor și a peștilor.

Prin înmulţirea pâinilor, Mântuitorul a vrut să arate şi să pregătească poporul pentru ceea ce urma să primească în dar de la Dumnezeu: Trupul şi Sângele Fiului Său. Prin Pătimire, Răstignire, Moarte şi Înviere, nouă ne-a lăsat Mântuitorul, sub chipul pâinii şi al vinului, Trupul şi Sângele Său cu Care să ne împărtăşim şi care sunt arvuna Învierii şi a vieţii veşnice, a spus ierarhul.

La final, pentru strădania de a reînnoi biserica construită în secolul al XIX-lea şi a o aduce la standarde contemporane, dar şi pentru modul în care păstoreşte duhovniceşte credincioşii din parohie, preotul Dinu Ioan Nechita a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, diplome de vrednicie au primit membrii Consiliului Parohial, primarul, viceprimarul, cântăreţul bisericesc Cristian Robaş şi alţi binefăcători.

Lăcașul de cult a fost construit între anii 1871-1873. În ultima perioadă au fost realizate mai multe lucrări de înnoire, precum: sculptarea şi pictarea unui iconostas, lucrări la exteriorul zidurilor şi la fundaţie, cumpărarea unei uşi noi de intrare, padimentarea cu parchet a Sfântului Altar, introducerea încălzirii și renovarea acoperişului.

Comentarii Facebook


Știri recente