Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Golia

Biserica Mănăstirii Golia din Iași a fost arhiplină duminică, 24 februarie 2013, numeroși credincioși participând la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan. Înalt Preasfinția Sa a hirotonit un ierodiacon și a proherisit întru duhovnici trei slujitori ai sfântului altar de la Mănăstirea Golia, informează Ziarul Lumina.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 24 februarie, Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Golia din Iași. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost întâmpinat în fața sfântului lăcaș de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, de arhim. Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia, de arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, din județul Neamț, și de soborul slujitorilor. În dangătul clopotelor și al cântării „Pre Stăpânul”, IPS Părinte Mitropolit a intrat în străvechea biserică ce a primit, acum mai bine de doi ani, veșmântul resfințirii. Lăcașul de închinăciune a fost plin de credincioșii care au așteptat cu emoție sosirea Înalt Preasfințitului Teofan. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psaltic al Mănăstirii Golia, dirijat de Ionuț Zavate. La momentul potrivit din timpul slujbei a fost pomenit vrednicul de amintire arhiepiscop Adrian Hrițcu, care a plecat la Domnul sâmbătă, 23 februarie 2013.

Dobândirea darului smereniei

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la pilda vameșului și a fariseului. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a remarcat că, în perspectiva apropierii Postului Mare, Biserica ne așază în față vameșul și fariseul, „doi oameni credincioși, însă foarte deosebiți în ceea ce privește relația lor cu Dumnezeu”. „Fariseul, aflat în rugăciune, îi prezintă lui Dumnezeu faptele cele bune, amintindu-i de câte ori pe săptămână postește. El se consideră pe sine superior vameșului care se afla în spatele templului. Vameșul este conștient de multele sale păcate și nu îndrăznește să-și ridice ochii la cer. El se roagă lui Dumnezeu să fie iertat de multele sale păcate, spunând din adâncul sufletului său: «Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului». Fariseul, pe de o parte, este drept și mândru, în timp ce vameșul este păcătos și smerit. Sfântul Ioan Gură de Aur, meditând la cele două feluri de oameni, așază la rădăcina evlaviei oamenilor un exemplu: «Închipuiți-vă două trăsuri care se întrec între ele. Trăgătorii uneia să fie dreptatea cu mândria, iar trăgătorii alteia – păcatul cu smerenia; și veți vedea că trăsura păcatului învinge pe cea a dreptății; nu pentru că păcatul ar fi având așa de multă putere proprie, ci prin tăria smereniei celei legate cu dânsul. Și trăsura dreptății rămâne în urmă, nu pentru că dreptatea ar fi foarte slabă, ci pentru greutatea și povara mândriei. Adică, precum smerenia, prin puterea ei cea însemnată, covârșește puterea păcatului și ne ridică până la cer, așa, pe de altă parte, mândria, prin greutatea și povara ei cea mare, pune stăpânire pe dreptate și o doboară la pământ». Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că bine ar fi ca omul să fie drept și smerit. Acest lucru este pentru Sfântul Ioan Gură de Aur definiția smereniei. Biserica ne cheamă să privim cu onestitate în noi și să recunoaștem ambiția, pretenția la superioritate și întunericul dinlăuntrul nostru. Sfinții Părinți nu au avut o rugăciune mai aprinsă și mai adâncă spre Dumnezeu, decât aceea de a primi darul smereniei. Sfântul Isaac Sirul l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea smerenie, știind că nu există suferință mai mare decât cea a omului mândru și orgolios. De asemenea, Sfântul a conștientizat că nu există pace lăuntrică mai adâncă, decât în sufletul celui ce îmbracă haina smereniei”, a spus IPS Teofan.

În cadrul slujbei, ierodiaconul Nicon de la Mănăstirea Horaița din județul Neamț a fost hirotonit ieromonah. De asemenea, protos. Flavian Sârbu, ierom. Iustinian Vlădica și ierom. Serafim Nastasiu au fost hirotesiți duhovnici. La final, arhim. Vitalie Danciu a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru că a slujit în biserica Mănăstirii Golia, precum și părinților care au format soborul slujitorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente