Binecuvântare arhierească la Iași

Joi, 6 martie 2014, pe pietonalul Ștefan cel Mare din municipiul Iași s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă prilejuită de repatrierea militarilor Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Teatrul de Operații din Afganistan. Ca și la plecarea militarilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la festivitate, alături de un sobor format din preoți militari și slujitori ai Catedralei mitropolitane.

După șase luni petrecute departe de casă, în provincia afgană Zabul, militarii din Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iași s-au întors acasă. Ceremonia militară de repatriere a fost însoțită de o ceremonie religioasă, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor format din preoți militari și slujitori ai Catedralei mitropolitane. Pe lângă oficialitățile locale ieșene și familiile soldaților, la ceremonie a fost prezent și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

După oficierea slujbei religioase, IPS Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit militarilor întorși în țară, pe care îl redăm integral în rândurile ce urmează: „Iubiți oșteni, bun venit acasă! Socotesc că „acasă” a fost gândul care v-a umplut ființa în această jumătate de an plecați în misiune; „acasă”, în realitatea acestui cuvânt ca familie, ca țară și credință. Ați dobândit cu certitudine multă experiență militară despre care vor vorbi cei în măsură, însă, în afară de acest lucru, cred că ați dobândit și o veritabilă experiență de viață, despre care veți vorbi copiilor, nepoților, strănepoților și tuturor celor din jurul dumneavoastră. Această experiență cred că v-a dat o întreită lecție. În primul rând, faptul că oamenii acelor ținuturi trăiesc într-un pământ atât de sărac v-a făcut să prețuiți mai mult pământul în care v-ați născut. În al doilea rând, faptul că acei oameni au un foarte mare atașament față de tradițiile lor, inclusiv față de religia lor, poate va fi un îndemn și pentru dumneavoastră să păstrați în continuare tradiția noastră românească. În al treilea rând, atașamentul afganilor față de familiile lor cred că va fi și pentru dumneavoastră o lecție, privind determinarea cu care trebuie să apărați această mare bogăție – familia. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și să vă ajute să simțiți ce înseamnă a fi acasă cu toate adâncimile, luminile și sensurile acestei realități”.

De asemenea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a mulțumit tuturor militarilor Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iași ce au acționat în Teatrul de Operații din Afganistan, decorând pe 12 dintre aceștia care s-au remarcat în activitățile desfășurate. Din batalion au făcut parte și militari femei, acestea primind flori din partea ministrului Apărării Naționale.

Ce au făcut militarii din Iași în Afganistan

Principalele misiuni ale militarilor din Iași au fost pentru sprijinirea Guvernului Republicii Islamice Afganistan, incluzând atât acțiuni împotriva forțelor insurgente, cât și participarea la eforturile de reconstrucție, dezvoltare și de construire a capacităților locale, în particular în domeniul guvernării, extinderii legitimității și eficienței Forțele de Securitate Naționale Afgane (ANSF) pentru impunerea legii. Aria de responsabilitate a Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” a avut o lungime de aproximativ 80 de kilometri de-a lungul autostrăzii A1. Bilanțul activității militarilor ieșeni cuprinde 1.470 misiuni de patrulare, din care 380 cu ANSF, 84 posturi de observare pe timp de noapte, 36 misiuni de angajare a liderilor comunităților locale, 73 misiuni de escortă a convoaielor Forței Internaționale de Asistență și Securitate (ISAF) și ANSF și 38 misiuni de instruire a forțelor militare afgane. Activitatea desfășurată de Batalionului 151 Infanterie a fost apreciată de către partenerii de coaliție, o parte dintre militarii români fiind decorați, astfel: 2 militari cu Bronze Star Medal, 10 militari cu Army Commendation Medal, 142 cu Non-Article 5 NATO Medal.

Locul „Lupilor Negri” a fost luat de Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri”.

Comentarii Facebook


Știri recente