Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2012

La Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub președinția IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei s-au desfășurat, sâmbătă, 26 ianuarie 2013, lucrările anuale ale Adunării eparhiale, în care a fost analizată retrospectiv întreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2012, sub aspect administrativ, economic, cultural și misionar-social. Ședința Adunării a fost precedată de slujba Tedeumului oficiată în paraclisul Facultății de Teologie.

După cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului, bilanțul activităților Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:

Misiunea în rândul tinerilor:

În fata problemelor pe care le întâmpina familia si tineretul, preotilor din Arhiepiscopia Clujului li s-a impus o implicare mai mare în educatia morală si în catehizare. De anul trecut, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca functionează primele patru clase de ciclu primar, gândite ca o alternativă educatională si formativă adresată copiilor si care vor fi completate, din toamna acestui an, cu primele clase de gimanziu. Tot în Cluj-Napoca functionează scoala gimnazială „Christiana – A doua șansă”, si care se adresează persoanelor care au abandonat scoala.

Pentru 50 de copii prescolari, Grădinita ortodoxă „Sfântul Stelian” asigură pregătirea intelectuala si spirituală, în cele mai bune conditii. Au fost deschise santierele la trei Centre pentru tineret la Sângoerz Băi, Câmpenesti si Săcuieu, iar în sprijinul tinerilor studiosi, dar fără posibilitati financiare Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, în valoare totală de 77.700 de lei, la care se adaugă si bursele în valoare de 60.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea în societate:

Arhiepiscopia Clujului, prin sectorul Misionar-social, condus de Episcopul Vicar Vasile Somesanul are în derulare 25 de proiecte si programe sociale, de care au beneficiat anul trecut peste 10.000 de persoane. În 2012 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 448.570 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 105.720 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 171.223 lei si suma de 171.627 lei, rezultată din colecte în alimente, bani si medicamente Din această primăvară Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” va oferi îngrijire si sprijin bolnavilor oncologici.

La acestea se adaugă si sumele din Fondul Central Misionar si Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 343.370 de lei, din care au fost ajutati preotii lipsiti de posibilităti materiale.

Biserici în constructie:

În anul 2012, în Arhiepiscopia Clujului erau în constructie sau reparatii 100 de biserici si edificii bisericesti, în diferite stadii – de la fundatie până la pictură, si au fost sfintite si resfintite 23 de biserici. Suma totală a lucrărilor derulate anul trecut a fost de 12.657.531 de lei, repartizată după cum urmează: contributii de la credinciosi: 3.785.845 de lei, Guvern si Secretariatul de Stat pentru Culte: 4.550.321 de lei; Primării si consilii locale: 2.259.542 de lei; Prefecturi si Consilii judetene: 2.051.823 de lei; Programul national de restaurare: 10.000 de lei.

Proiectele pentru anul 2013:

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: inaugurarea clădirii Campusului Teologic „Nicolae Ivan”, continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, deschiderea atelierului de lumânări, demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca si continuarea lucrărilor la Centrele de Tineret începute anul trecut.

Dialogul dintre cler si mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative si misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanti ai clerului si credinciosilor, în proportie de o treime clerici si două treimi mireni, alesi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30. Implicarea mirenilor îin actul de organizare a vietii bisericesti reprezintă o componentă esentială a Ortodoxiei, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul si clerul.

Comentarii Facebook


Știri recente