Bicentenarul Teologiei Arădene: O zi închinată istoricului Teodor V. Păcățian

În cadrul manifestărilor Bicentenarului Teologiei Arădene joi, 10 februarie, va fi dezvelit bustul ziaristului și istoricului Teodor V. Păcățian. Ceremonia va avea loc în localitatea natală a acestuia, Ususău din județul Arad, începând cu ora 10:30.

La eveniment vor fi invitați Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și pr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad.

La final, Corul „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie din Arad va susține un scurt moment artistic în cinstea lui Teodor V. Păcățian.

Teodor V. Păcățian, ziarist și istoric, s-a născut la data de 28 noiembrie 1852 în satul Ususău. Fiul învățătorului Vasile Păcățian, după terminarea liceului la Arad, își începe activitatea ca notar în comuna Jadani.

A publicat numeroase articole în Telegraful Român și a fost autorul biografiei Episcopului Ioan Mețianu, comemorat și el în cadrul manifestărilor Bicentenarului Teologiei Arădene.

Totodată, a fost autorul monumentalei opere Cartea de aur sau luptele politico naționale ale românilor de sub coroana ungară, publicată între anii 1902-1915 și pentru care a fost condamnat la închisoare de autoritățile vremii.

A trecut la cele veșnice în data de 11 februarie 1941, la vârsta de 81 de ani, și a fost înmormântat la Cluj-Napoca.

Foto credit: Special Arad.ro

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente