Biblioteca Sfântului Sinod va expune manuscrise și tipărituri filocalice ale ucenicilor Sf. Paisie de la Neamț

Biblioteca Sfântului Sinod pregătește expoziția de manuscrise și tipărituri filocalice intitulată „Tradiție înnoită cu fidelitate: Filocalia în trecut și astăzi”.

Vor fi expuse manuscrise și tipărituri românești, grecești și slavone care conțin traduceri sau scrieri proprii realizate de ucenicii Sf. Paisie de la Neamț care au viețuit ca monahi în mănăstirile din Țara Românească și Moldova.

„Împletind viața de rugăciune cu munca intelectuală, acești monahi cărturari în toată puterea cuvântului, atât de puțin cunoscuți astăzi, au îmbogățit literatura teologică, dar și literatura română, contribuind în mod esențial la dezvoltarea limbajului liturgic și a limbii literare românești”, transmit reprezentanții instituției.

Dacă isihasmul s-a născut în secolul al XIV-lea ca răspuns spiritual la un fenomen intelectual – scolastica bizantină, el a cunoscut o revigorare în secolul al XVIII-lea din cauza unui alt fenomen intelectual, Iluminismul, a explicat Părintele Patriarh Daniel într-un cuvânt de învățătură.

Astfel, isihaștii promovau „rațiunea rugătoare” ca răspuns la rațiunea răzvrătită promovată de Iluminism, iar Sf. Paisie de la Neamț a fost exponentul acestei revigorări spirituale, a afirmat Preafericirea Sa.

Originar din Ucraina, Sf. Paisie de la Neamț a fost un reprezentant al acestei mișcări de reînnoire spirituală.

S-a format la duhovnicii din părțile Buzăului și de la Muntele Athos și apoi a avut aproape o mie de ucenici care, după mutarea sa la Domnul, au întemeiat mănăstiri isihaste în Rusia și Ucraina.

Expoziția va fi inaugurată în 20 octombrie, la ora 18:00, la sediul Bibliotecii Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, Strada Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29, Sector 4, București.

Foto credit: Biblioteca Sfântului Sinod

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente