Biblioteca Sfântului Sinod a marcat 60 de ani de la mutarea la Domnul a Părintelui Daniil Sandu Tudor

Biblioteca Sfântului Sinod a organizat joi un eveniment prin care a marcat împlinirea a 60 de ani de la mutarea la cele veșnice a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor, fondatorul mișcării Rugul Aprins.

A fost audiată o piesă de teatru radiofonic intitulată „Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins”, al cărei scenariu urmărește devenirea celui care a murit în închisoarea de la Aiud în 17 noiembrie 1962.

„S‑a vorbit în spectacol de un moment providențial din tinerețea lui Sandu Tudor, și anume bursa de opt luni la Muntele Athos oferită de Universitatea din București. Aici, la Muntele Athos, a descoperit adâncul cugetării teologice a Sfântului Simeon Noul Teolog, care a fost un model pentru el”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul după audiție.

Biblioteca Sfântului Sinod a organizat joi, 17 noiembrie, la 60 de ani de la mutarea la cele veșnice a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor, un eveniment dedicat acestuia. Foto: Ziarul Lumina / Andrei Butu

„Părintele Daniil a fost și el un dascăl al rugăciunii neîncetate. Această lucrare a practicat‑o un timp sub supravegherea părintelui Ioan Kulîghin, care s‑a format la Mănăstirea Optina, unde au ajuns atmosfera isihastă și teologia rugăciunii neîncetate reînnoită de Sfântul Paisie de la Neamț. Îi felicităm din toată inima pe cei care au realizat acest spectacol.”

La eveniment au mai participat Arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Ion‑Costin Manoliu, autorul scenariului, și Dan Puric, care a semnat regia.

La Mănăstirea Antim a fost oficiat un Parastas joi, 17 noiembrie, la 60 de ani de la mutarea la cele veșnice a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor. Sursa foto: Mănăstirea Antim

În aceeași zi, la Mănăstirea Antim a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru Părintele Daniil Sandu Tudor.

La piesă au fost folosite mărturii ale din scrierile Părintelui Daniil Sandu Tudor şi mărturii de la cei care l-au cunoscut: scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Codin Mironescu, Ieromonahul Benedict Ghiuş, Ieromonahul Sofian Boghiu, Ieromonahul Andrei Scrima, Ieromonahul Vasile Vasilache – stareţul Mănăstirii Antim în anii 1944-1948, poetul şi economistul Paul Sterian, Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului (1981-2005), Ieromonahul Roman Braga.

Biblioteca Sfântului Sinod a organizat joi, 17 noiembrie, la 60 de ani de la mutarea la cele veșnice a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor, un eveniment dedicat acestuia. Foto: Ziarul Lumina / Andrei Butu

Fost jurnalist și scriitor, Sandu Tudor a avut o intensă activitate publicistică înainte de a se închinovia la Mănăstirea Antim din Capitală.

La fondarea  mișcării „Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim, el a fost unul din semnatarii scrisorii prin care s-a cerut binecuvântare Patriarhului Nicodim pentru întâlnirile grupului. Temele întâlnirilor erau: Isihasmul, Iisus-Logosul întrupat, Păcatul Originar, Rugăciunea inimii, Hristos în mijlocul nostru și diverse teme din Filocalie.

A fost arestat în 1958 împreună cu alți 15 membri ai Rugului Aprins. Lotul de arestări i-a purtat numele, fiind considerat liderul al unui grup subversiv pentru ordinea de stat comunistă.

Pentru mai multe informații despre echipa care a realizat piesa click aici.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina / Andrei Butu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente