Biblioteca Naţională, redeschisă pentru public

Biblioteca Naţională a României a anunţat pe reţelele de socializare că şi-a redeschis porţile pentru cititori.

„Biblioteca Naţională a României s-a redeschis de astăzi (ieri – n.r.), 11 ianuarie, şi vă aşteaptă de luni până vineri, între orele 8:00 – 20:00, în spaţiile libere, cu respectarea regulilor de protecţie impuse de situaţia actuală”.

Sperăm că vremea autentică de iarnă nu vă va împiedica să ne fiţi alături, aşa cum o faceţi de fiecare dată!

Biblioteca a fost închisă din 14 decembrie, după ce conducerea instituţiei a hotărât să se închidă pentru public pe „fondul creșterii constante a numărului de persoane infectate cu COVID-19”.

Biblioteca Naţională a României

Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti.

Aceasta şi-a deschis colecţiile publicului larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească.

După Unirea din 1859 a obţinut statutul de bibliotecă naţională primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.

În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.

Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.

Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României.

Foto credit: Biblioteca Naţională a României/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente