Biblioteca Naţională a României va fi închisă temporar publicului

Biblioteca Națională a României a anunţat printr-un comunicat de presă închiderea spaţiilor de lectură în perioada 14 decembrie 2020 – 11 ianuarie 2021.

Decizia a fost luată pe „fondul creșterii constante a numărului de persoane infectate cu COVID-19, se impune luarea unor măsuri suplimentare de igienizare a tuturor spațiilor în care își desfășoară activitatea Biblioteca Națională a României”.

„Totodată, efectuarea unor reparații curente în zona spațiilor libere pentru lectură este programată pentru perioada imediat următoare”.

Conducerea instituţiei a precizat că „toate evenimentele culturale sau profesionale” din această perioadă „vor avea loc  exclusiv în mediul virtual, iar activitățile Centrului Național ISBN-ISSN.CIP se vor desfășura fără întrerupere, de asemenea în mediul on-line”.

Activitatea de depunere a publicațiilor cu titlu de depozit legal va continua, însă recomandăm editorilor ca depunerea publicațiilor să se realizeze prin Poșta Română sau prin intermediul firmelor de curierat.

Biblioteca Naţională a României

Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti.

Aceasta şi-a deschis colecţiile publicului larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească.

După Unirea din 1859, a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.

În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.

Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.

Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României.

Foto credit: Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente