Bazilica Saint-Denis: Românii au adus cinstire Cămăşii lui Hristos

Credincioşii ortodocşi români din Paris şi împrejurimile capitalei Franţei au adus cinstire în ziua de duminică, 3 aprilie 2022, Cămăşii Domnului nostru Iisus Hristos, care se află în Bazilica Saint-Denis (Sfântul Dionisie) din Argenteuil.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif, PS Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Italiei, a oficiat slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos în fața altarului pe care se află Cămașa lui Hristos rulată într-o raclă.

© Episcopia Italiei

Referitor la Cămaşa lui Hristos, ierarhul a spus:

„Domnul, fiind milostiv și iubitor, ne-a dat această mare binecuvântare de a ni Se descoperi nouă prin Cămașa Sa”.

„Noi venim la Dânsul cu neputințele și cu căderile noastre, cu dragostea omenească rănită și cerem ca El să ne vindece cu dragostea cea neobosită și dumnezeiască”.

Ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți şi despre Postul Mare, care este un motiv de bucurie duhovnicească și care trebuie privit în legătură cu Învierea Domnului, dar şi despre importanța pocăinței în viața omului.

Cămaşa lui Hristos

Cămașa, sau hitonul Domnului, este veșmântul purtat în orele de dinaintea morții Sale, cea cusută dintr-o singură bucată de către Maica Domnului, pentru care au dat la sorți soldații (Ioan 19, 17-24) și este îmbibată de Cinstitul Sânge al lui Hristos. A fost oferită în dar împăratului Occidentului, Carol cel Mare (768-814), de către împărăteasa Irina a Constantinopolului (797-802) și vreme de peste 12 secole este cinstită de clerul și poporul creștin din această țară. Carol cel Mareîncredinţează cămașa spre păstrare mănăstirii de la Argenteuil, a cărei stareță era fiica sa Théodrade.

Cămașa lui Hristos. © EVZ

Revoluția Franceză a distrus o mare parte din sfintele moaște aflate în Franța și pentru a nu risca ca și cămașa să aibă aceeași soartă, ea a fost ascunsă de către preotul paroh din acea vreme, fiind tăiată în bucăți mici și îngropată. Acestea au fost dezgropate după Revoluție și, mult mai târziu, în 1892, s-a încercat reconstituirea cămăşii, prin coaserea pieselor pe un suport textil. Acest moment de rugăciune este unul excepțional pentru lumea creștină, deoarece expunerile publice ale cămășii se fac, în mod normal, la fiecare 50 de ani. Ultima dată a fost expusă, în mod excepțional, în anul 2016, iar următoarea expunere oficială va fi în anul 2034.

Foto credit: Episcopia Italiei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…