Basarabenii din Odesa propun ca 2026 să fie anul intercultural Petru Movilă în Ucraina, România, Rep. Moldova

Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa dorește ca 2026 să fie declarat „Anul Intercultural Petru Movilă în Ucraina, România și Republica Moldova”.

Asociația a transmis o scrisoare deschisă președinților celor trei state în luna decembrie a anului trecut. Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat pe 26 februarie că a luat notă de inițiativa românilor din regiunea Odesa.

„Aprofundarea dialogului politic-diplomatic din România și Ucraina, inclusiv în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, își propune, printre altele, și promovarea patrimoniului istoric și cultural comun, în cadrul căruia figura lui Petru Movilă deține un rol central”, se arată răspunsul MAE conform lui Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia”.

„De asemenea, MAE ne asigură de ridicarea propunerii în dialogul cu autoritățile de resort din Ucraina și Republica Moldova”, mai adaugă președintele asociație.

Sfântul Ierarh Petru Movilă s-a născut la Suceava în data de 21 decembrie 1596. A fost mitropolit al Kievului între 1633 și 1646. În cei 13 ani, s-a preocupat în primul rând de tipărirea cărţilor bisericeşti, cunoscându-se peste 50 de cărţi îngrijite de el. Printre cărţile de slujbă, cele mai însemnate sunt „Liturghierul” (1629), „Evangheliarul” (1636), „Apostolul” (1638), „Psaltirea” (1640), precum şi „Trebnicul” adică „Molitfelnicul” (1646).

Din punct de vedere cultural, istoric și religios, Petru Movilă este o personalitate importantă pentru toate cele trei țări: România, Republica Moldova și Ucraina.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente