Banca de alimente Moldova: 29 septembrie, ziua în care nu aruncăm mâncare

Banca de alimente Moldova îndeamnă la celebrarea Zilei Internaționale de conștientizare a risipei alimentare, 29 septembrie, prin promovarea exemplelor de bună practică.

Banca de alimente Moldova, prima structură din Republica Moldova axată pe prevenirea risipei de alimente și a foametei, a gestionat de la fondare 367.957 kg de produse alimentare, echivalentul a 795.314 de porții de mâncare pentru oamenii nevoiași. Serviciul recuperează alimentele de la agenții economici și le distribuie în serviciile sociale din toată țara, acolo unde sunt alimentați adulții și copiii vulnerabili.

În contextul marcării Zilei Internaționale de Conștientizare privind risipa de alimente, Banca de Alimente lansează o provocare pentru publicul larg de a comunica practicile anti-risipă realizate acasă.

Oamenii sunt încurajați să comunice pe rețelele de socializare ce fac pentru a preveni aruncarea alimentelor și să-și provoace și prietenii să le urmeze exemplul.

Practici simple precum, congelarea, re-valorificarea alimentelor prin rețete creative, lista de cumpărături, cântărirea și măsurarea porțiilor sau donarea alimentelor sunt metode reale prin care se poate diminua semnificativ fenomenul risipei alimentare acasă, se pot reduce deșeurile alimentare, banii cheltuiți pe achiziția alimentelor, și, desigur, sunt salvate zecile de resurse consumate pentru ca un produs să ajungă pe masa fiecăruia.

„29 septembrie poate fi Ziua în care să nu aruncăm mâncare! Prima zi!”, au transmis reprezentanții Băncii de alimente într-un comunicat remis Basilica.ro.


Ziua internațională privind conștientizarea risipei alimentare a fost desemnată în 2019, la cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesității de a transforma și reechilibra modul în care sunt produse și consumate alimentele. A treia parte din alimentele produse pentru consumul uman ajung la gunoi, în timp ce la fiecare patru secunde un om se află la limita existenței. Mâncarea produsă anual, dar niciodată consumată ar putea ajunge pentru a hrăni două miliarde de oameni.

Foto credit: Banca de alimente Moldova

Comentarii Facebook


Știri recente