Bacău | Poetul Vasile Alecsandri omagiat în biserica unde a fost botezat

Biserica Precista din Bacău, unde a fost botezat Vasile Alecsandri, a organizat vineri o serie de evenimente comemorative și culturale cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la trecerea la Domnul a poetului. 

Au participat Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, oameni de cultură și studenți.

Poetul a fost botezat în biserica ștefaniană a Parohiei Precista, a precizat Părintele Mihail Tomozei la slujba de pomenire. „Ca un arc peste timp, cei doi, Sf. Voievod Ștefan cel Mare și poetul V. Alecsandri, s-au întâlnit aici, dând valoare comunității băcăuane”, a spus el.

Comemorarea a fost urmată de a patra ediție a Reuniunilor Culturale Alecsandriada, moderată de Dumitru Brăneanu, președintele filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, și de Ioan Dănilă, președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri”.

Reuniunile Culturale Alecsandriada au ajuns la a patra ediție odată cu evenimentul de vineri. Foto: Facebook / Biserica Precista Bacau, pagina oficială

Studenți ai Facultății de Litere de la Universitatea „V. Alecsandri” din Bacău au participat la concursul de eseuri legate de viața și opera poetului și au recitat scurte poezii.

La final, au fost decernate diplome pentru studenții care au prezentat eseuri. Foto: Facebook / Biserica Precista Bacau, pagina oficială

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea cărții „Opere. Poezii” de Vasile Alecsandri, vol. I-II, apărută în 2019 la Editura Academiei Române sub coordonarea acad. Eugen Simion.

Mai mulți scriitori, printre care Elena Bostan, Grigore Codrescu, Cici Moldovan, Vilică Munteanu, Rodica Tomozei și Petre Isache, au recitat poezii și au vorbit despre Vasile Alecsandri ca deschizător de drumuri pentru generațiile viitoare și ca fiu al locului.

Biserica Parohiei Precista din Bacău este ctitorie ștefaniană. Foto: Facebook / Biserica Precista Bacau, pagina oficială

Vasile Alecsandri a fost membru fondator al Academiei Române, directorul Teatrului din Iași, creatorul dramaturgiei românești, dar și unul din fruntașii Revoluției de la 1848, om politic, ministru și diplomat.

În poezie, este creatorul unei specii literare unice în literatura universală: pastelul, în care poetul își exprimă sentimente descriind un peisaj.

Foto credit: Portret via Radio France Internationale

Comentarii Facebook


Știri recente