Autorul picturii murale cu Catedrala din Timișoara fără cruci a revenit asupra lucrării

Lucian Sandu-Milea a revenit asupra lucrării „Fortificații” în care prezenta Catedrala Mitropolitană din Timișoara fără crucile de pe turlă.

Artistul a modificat pictura din campusul studențesc adăugând crucile catedralei ortodoxe în pictura de 170 mp.

Asociația „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, inițiatorul proiectului, transmite că a fost de acord cu demersul de modificare și i-a pus la dispoziție mijloacele tehnice necesare.

©Sebastian Tătaru / Pressalert

„Conștient de emoția negativă și de neînțelegerea provocată fără intenție, artistul a dorit să completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia”, au transmis reprezentanții Asociației „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, potrivit Opinia Timișoarei.

„Reprezentarea bisericilor în pictura murală este integrată într-o viziune de ansamblu asupra orașului, în care memoria zidurilor medievale a ramas încă întiparită în arhitectura urbană actuală, clădirea bisericii fiind inserată în prelungirea acestora. Asociația Timișoara Capitala Europeană a Culturii a susținut dorința artistului, punându-i la dispoziție mijloacele tehnice, sperând totodată ca dezbaterea stârnită să ducă la deschiderea pe care dorim să o păstrăm unii față de ceilalți și la schimbul de opinii despre valorile care ne definesc”, susțin inițiatorii.

Gestul vine după ce mai mulți credincioși s-au declarat jigniți de îndepărtarea crucilor din imaginea catedralei. Mitropolia Banatului a transmis vineri un comunicat prin care s-a delimitat ferm de imaginea care „mutila” lăcașul de cult.

Foto credit: Sebastian Tătaru / Pressalert


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente