Au început „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, la Bălţi

La Bălţi au debutat marţi „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a XXV-a ediţie, se desfăşoară sub genericul „VISARION PUIU – 100 de ani de la alegerea, hirotonia, investirea şi înscăunarea ca episcop al Argeşului”.

În Biserica „Naşterea Domnului” din Bălţi, Episcopul Antonie a oficiat slujba parastasului pentru Mitropolitul Visarion, primul ierarh al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935).

Potrivit Biroului de presă al Episcopiei, în Sala de conferinţe a Hotelului VisPas din Bălţi, a avut loc apoi conferinţa cu tema „Mitropolit Visarion Puiu – ctitor al românismului la Bălţi”.

Simpozionul este organizat în aceste zile de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, de Episcopia de Bălţi şi de Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”.

Conferinţa a fost deschisă de Preasfinţitul Părinte Antonie,. Preasfinţia Sa a evocat ierarhii care au păstorit la Bălţi ca modele de slujire a altarului şi a neamului, referindu-se şi la viaţa actuală din cadrul eparhiei.

Un cuvânt de salut a adresat şi Excelenţa Sa, Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi.

Program

Cu prilejul împlinirii a 142 de ani de la naşterea Mitropolitului Visarion Puiu, în mai multe oraşe din ţară se desfăşoară, în perioada 23 – 27 februarie 2021, o serie de manifestări cultural-religioase, anunţă Doxologia.

Miercuri, 24 februarie, va avea loc pelerinajul „Pe urmele lui Visarion Puiu la Mănăstirea Neamț”.

Joi, 25 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală Roman, după Sfânta Liturghie, va avea loc o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu. De la ora 14:00, la Muzeul de Istorie Roman, va avea loc Simpozionul international “VISARION PUIU – 100 de ani de la alegerea, hirotonia, investirea și înscăunarea ca episcop al Argeșului”.

Vineri, 26 februarie, va fi organizat pelerinajul „Pe urmele lui Visarion Puiu la Paşcani”. La Biserica „Sfinţii Voievozi” (unde a fost botezat viitorul mitropolit) va fi oficiată slujba Parastasului.

Mitropolitul Visarion Puiu

A condus Episcopia Hotinului, cu reşedinţa la Bălţi, între anii 1923 – 1935, perioadă în care a avut foarte multe împliniri administrative şi liturgice.

Este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi.

Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924, iar Catedrala în anul 1935.

Ierarhul a dorit ca edificiu bisericesc să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”.

La sfinţirea pietrei de temelie, în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi.

În total, în oraşul Bălţi, Mitropolitul Visarion a construit şase biserici.

Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.

Foto credit: Episcopia de Bălţi/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente