Au început operaţiunile de salvare a lacului Nuntaşi

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat, vineri, pe contul oficial de Facebook, începerea lucrărilor de decolmatare în zona lacului Nuntaşi, din perimetrul rezervaţiei, lac secat din cauza secetei extreme.

Lucrările sunt executate în baza unui protocol de colaborare încheiat între ARBDD și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

Reprezentanţii ARBDD au precizat că „lucările vor fi realizate în mai multe etape și vor fi monitorizate în permanență de către angajații instituțiilor implicate”.

„Echipele ABADL acţionează deja cu un excavator cu un braţ lung de 18 m, singurul care poate efectua lucrările de decolmatare a canalelor de legătură dintre lacul Sinoe şi lacul Istria şi dintre lacul Nuntaşi şi lacul Istria” se menţionează într-un comunicat de presă emis de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

De asemenea, se intervine şi cu o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării va fi taluzat pe marginea canalelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condiţile în care terenul va permite acest aspect.

Conform oficialilor, „rezultatele au început să apară şi diferenţele sunt deja evidente”.

„Chiar din prima zi în care Apele Române au început lucrările de excavaţie, apa a început să izvorască şi să-şi reia încet-încet cursul ei normal”, a declarat pentru Agerpres Ervin Molnar, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române

Lacul s-a format într-un fost golf de natură tectonică, cu un volum de concentraţie ridicată de săruri şi care face parte din zona protejată a complexului Razim-Sinoe.

Lacul Nuntaşi se alimentează în principal din precipitaţi, dar şi din izvoarele care au contribuit, cu timpul la scăderea salinităţii apei.

Foto credit: PS News

Comentarii Facebook


Știri recente