Au început înscrierile la Festivalul Internațional de Film Ortodox Byzanfest 2020

Realizatorii de film ortodocși din întreaga lume își pot înscrie online filmele la cea de a cincea ediție a Festivalului de Film Ortodox Byzanfest. Festivalul concurs acceptă scurtmetraje și lungmetraje cu teme de spiritualitate sau de inspirație creștin ortodoxă. Termenul-limită de trimitere a filmelor este 23 august 2020.

Byzanfest își propune să promoveze autorii ortodocși de film, pentru că cinematografia reprezintă un mediu eficient de evanghelizare și aduce frumusețea duhovnicească pe tărâmul artei, punând-o la dispoziția unui public global.

Evenimentul este o inițiativă a organizaţiei Transfigure Media, coordonată de Chris Vlahonasios, un credincios ortodox din Melbourne, Australia.

El a ales numele festivalului în onoarea și amintirea Imperiului Bizantin, cel mai longeviv imperiu din istorie, care a dăinuit peste un mileniu. Acesta a fost „un loc al înțelepciunii, artei și credinței. Duhul și valorile Bizanțului continuă să lumineze prin lucrările artiștilor creștini ortodocși și în era digitală”, afirmă organizatorul.

Gândit de la început ca un festival online, Byzanfest nu este afectat de restricțiile sanitare din timpul pandemiei. Filmele vor putea fi vizionate pe Internet timp de două săptămâni în luna octombrie.

Lungmetrajele vor putea fi accesate la cerere, cu plată, pe www.byzanfest.com, iar veniturile vor fi împărțite cu autorii.

Filmele nominalizate și premiate se găsesc pe canalul de Youtube al festivalului. În ediția de anul trecut au fost înscrise două documentare despre lucrarea Părintelui Nicolae Tănase și a sătenilor de la Valea Plopului. Unul dintre ele a fost nominalizat pentru cel mai bun documentar:

Celălalt chiar a câștigat premiul pentru Cel mai bun documentar al ediției din 2019. Filmul spune povestea sătenilor din Valea Plopului care și-au reconstruit biserica dărâmată de cutremur în plin regim comunist. Construcția de biserici era interzisă, așa că sătenii au lucrat cot la cot, cu mic, cu mare, mai mult noaptea, fără să se lase intimidați de autorități:

Festivalul primește înscrieri din întreaga lume și de la autori de orice vârstă, profesioniști sau amatori. Filmele din competiție nu trebuie să fie neapărat religioase, dar este necesar să fie făcute într-un duh ortodox, afirmă organizatorii.

Anul trecut, Premiul pentru Cel mai bun film a fost acordat pentru scurtmetrajul de animație realizat de un adolescent de 14 ani, Jakov Popov, din Serbia:

Foto credit: Facebook / Byzanfest

Comentarii Facebook


Știri recente