Au fost restaurate opt manuscrise rare din Biblioteca Patriarhiei Alexandriei

Lucrarea scrisă de mână a Patriarhului Meletie Pigas (1468) cu titlul Dogmatică, precum și o evanghelie rară în limba arabă (1473) din perioada mamelucilor fac parte dintre cele opt manuscrise restaurate din Biblioteca Patriarhiei Alexandrei.

Meletie Pigas a fost patriarh al Alexandriei între anii 1590-1601, fiind întemeietorul primei școli creștine din Alexandria, pe lângă mănăstirea Sf. Sava. El a fost apropiat al domnitorului Mihai Viteazul și a purtat o corespondență cu Ieremia Movilă.

Restaurarea a fost efectuată recent de reprezentanţi ai secției de Restaurare a manuscriselor din cadrul Bibliotecii Alexandrina.

Unul dintre manuscrisele restaurate. Foto credit: Patriarhia Alexandriei

Restauratorii au fost primiţi marţi, 7 august 2018, de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei, la reşedinţa patriarhală, informează site-ul oficial al Patriarhiei.

Preafericitul Părinte Patriarh Teodor s-a arătat uimit de faptul că reprezentanții secției de restaurare au descoperit în timpul lucrărilor o pastorală semnată de Patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea, cel numit Trano.

Patriarhul Teodor a apreciat munca de restaurare și digitalizare a manuscriselor Bibliotecii Patriarhale şi a mulțumit firmei A.G. Leventi pentru sprijinirea financiară a acestui proces de restaurare.

De asemenea, el a accentuat faptul că relațiile dintre Biblioteca Patriarhală şi Biblioteca Alexandrina „aduc roade bogate și joacă un rol important în păstrarea bogăției culturale”.

Patriarhul Teodor împreună cu restauratorii manuscriselor. Foto credit: Patriarhia Alexandriei

Foto credit: Patriarhia Alexandriei

Comentarii Facebook


Știri recente