Au fost desemnați candidaţii pentru demnitatea de Episcop al Devei şi Hunedoarei

Candidații pentru demnitatea de Episcop al Devei şi Hunedoarei au fost desemnați sâmbătă de Sinodul și Adunarea Eparhială ale Mitropoliei Ardealului. Aceștia sunt Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul și Arhim. Gherontie Ciupe.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului s-a întrunit la Reşedinţa Mitropolitană din Sibiu pentru a desemna doi candidați. Lucrările au fost prezidate de Părintele Mitropolit Laurenţiu, locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Sibiului, şi Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Din lista de candidaţi eligibili transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sinodului Mitropolitan i-au ales pe Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul şi pe Arhimandritul Gherontie Ciupe, vicarul-administrativ eparhial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Conform Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, candidaţii desemnaţi au fost apoi prezentaţi Adunării Eparhiale extinse a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, întrunită în aceeași zi în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.

La Adunarea Eparhială, Părintele Mitropolit Laurenţiu a evocat personalitatea Preasfinţitului Părinte Gurie Georgiu şi a amintit activitatea sa pastoral-misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.

„Noi am admirat lucrările misionare ale Preasfinţitului Părinte Gurie şi adesea l-am întrebat cum a fost posibil să realizeze atâtea lucruri frumoase în nou-înfiinţata Episcopie a Devei şi Hunedoarei. Preasfinţitul Părinte Gurie îmi răspundea mereu că doar prin mila lui Dumnezeu s-au împlinit toate”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.

„Dumnezeu lucrează şi prin cei care i-a rânduit să fie alături de ierarh şi suntem încredinţaţi că Dumnezeu îi va răsplăti dincolo, în viaţa veşnică, rămânând pentru noi, toţi, o pildă de viaţă şi de misiune pastorală”, a adăugat mitropolitul.

Cei doi candidaţi desemnați de sinod au fost prezentaţi membrilor Adunării Eparhiale, care i-au votat în unanimitate.


Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoareanul este al doilea cel mai tânăr ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, după Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

S-a născut în 1983 la Craiova și a studiat teologia în localitatea natală. Are un doctorat în Istoria și filosofia religiilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

A fost hirotonit diacon în 2007 și tuns în monahism în 2009. În 2011 a fost hirotonit ieromonah și protosinghel, iar în 2014 a fost hirotesit arhimandrit. Între 2018 și 2021 a fost vicar administrativ al eparhiei Devei și Hunedoarei. A fost ales arhiereu-vicar la începutul acestui an.

Părintele Arhimandrit Gherontie Ciupe este actualul vicarul-administrativ eparhial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înființat Episcopia Devei si Hunedoarei în ședința din 18-19 iunie 2009. În același an a fost ales și primul ei arhipăstor, Preasfințitul Părinte Gurie, care a trecut la Domnul în 21 octombrie 2021.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente