Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit la Mănăstirea Aiud, construită lângă Râpa Robilor, unde au fost întemnițați din motive politice, martirizați și apoi înmormântați în gropi comune numeroși reprezentanți ai elitelor românești interbelice, pe care regimul comunist îi considera indezirabili.
„În iadul carceral de la Aiud, buni români din toate păturile sociale au suferit nedreptăți și atrocități de neimaginat”, a amintit Părintele Arhiepiscop Irineu în cuvântul de învățătură.
„Asemenea mucenicilor din primele veacuri creștine, ei au acceptat durerea Crucii, ca apoi să primească cununa neveștejită a slavei cerești, de la Hristos Care a zis: Cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui.”
Părintele arhiepiscop a precizat că Duminica Sfintei Cruci este prilej pentru a-i omagia pe acești martiri recenți.
„Prin jertfa și biruința lor, aceștia reprezintă pentru generațiile viitoare pilde de iubire și devotament pentru neamul românesc. Fiindcă nu au fost îngenuncheați de comunismul ateu, ei sunt și rămân candele vii ale Adevărului pe pământul strămoșesc”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
O mănăstire-memorial dedicată noilor martiri
Sfânta Liturghie arhierească a marcat încheierea celei de-a 11-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie.
Manifestarea, derulată sub genericul „Comunismul și memoria martirică a Bisericilor”, s-a desfășurat în perioada 21-22 martie 2025, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și la Mănăstirea Aiud.
Așezământul monahal, „Înălțarea Sfintei Cruci”, a fost întemeiat în 2001, la inițiativa Arhim. Iustin Pârvu, și a fost ridicat de la rangul de schit la cel de mănăstire în 2020.
Sfânta Liturghie și pomenirea martirilor neamului românesc sunt oficiate zilnic în mănăstire. Obștea este condusă de Protos. Gavriil Vărvăruc, exarhul Mănăstirilor și Schiturilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei