„Atunci când mă așteptam mai puțin mi-a trimis Dumnezeu o rază de soare” | Câte case a dăruit Arhiepiscopia Timişoarei celor nevoiaşi în 12 luni

Şapte imobile au fost construite sau achiziţionate, pe parcursul unui an, de Arhiepiscopia Timişoarei pentru anumite persoane aflate într-o situaţie financiară fragilă, iar suma investită în aceste demersuri se ridică la 891.135 lei. Deşi sprijinul financiar nu poate fi trecut cu vederea, mai important este faptul că mai multe familii au primit, la iniţiativa Mitropolitului Ioan, sprijin în momente de cumpănă.

„Atunci când mă așteptam mai puțin mi-a trimis Dumnezeu o rază de soare”, a spus Liliana Corduneanu unul dintre beneficiarii acţiunii.

În ziua de 12 Ianuarie 2017, o casă situată pe strada Ioan Slavici, din cartierul timișorean Freidorf, a fost cuprinsă de un incendiu devastator, fiind deteriorată în totalitate. În urma acestui accident, trei familii cu mai mulţi copii au rămas fără locuinţă în toiul iernii, însă prin implicarea Arhiepiscopiei Timişoarei casa a fost refăcută în totalitate.

Nu am cuvinte să mulțumesc Arhiepiscopiei pentru ajutorul oferit. Toată viața le voi mulțumi pentru că au fost alături de noi în aceste clipe grele, pe care nu le vom uita niciodată, a mărturisit Liliana Corduneanu.

Mitropolitul Banatului la locul incendiului din Freidorf

Acest demers de a ridica sau cumpăra locuinţe pentru credincioşii aflaţi într-o situaţie financiară precară are ca punct de plecare luna septembrie a anului 2016. Atunci, în urma solicitării adresate conducerii Penitenciarului din Timişoara de a fi identificaţi deţinuţii care se confruntă cu probleme sociale deosebite, Mitropolia Banatului a cumpărat o locuinţă pentru un deţinut din localitatea Variaş, jud. Timiş.

„De când se afla în detenţie, soţia şi cei patru copii ai săi au locuit la unele familii din câteva localităţi bănăţene, confruntându-se cu multe lipsuri şi cu probleme familiale foarte grave. Întrucât deţinutul în cauză a fost eliberat din penitenciar peste 2 luni de zile, adică în prag de iarnă, fiind pus în situaţia de a nu avea un adăpost deasupra capului pentru el şi familia sa, Centrul eparhial din Timișoara s-a implicat în această acţiune umanitară atât de necesară celor şase suflete”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica preotul Cristian Pavel, Consilier Social al Arhiepiscopiei.

Sfinţirea casei a fost oficiată de Mitropolitul Banatului în 6 septembrie 2016, ierarhul oferindu-le şi un ajutor financiar care să suplimenteze hrana pentru cei patru copii.

Apoi, în prag de iarnă 2016, Arhiepiscopia Timișoarei a finalizat lucrările de zidire a unei locuințe pentru o familie cu opt copii, aflată într-o situaţie financiară delicată, din localitatea Murani, Județul Timiș. În 14 noiembrie 2016, în ajunul Postului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, a avut loc, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, slujba de sfințire și de binecuvântare a noii case. Ierarhul le-a dăruit lemne pentru iarnă, covoare, veselă și pachete cu alimente.

În ianuarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a ajutat o femeie cu patru copii, care locuia într-un grajd de la marginea localității Comloșu Mare, să se mute într-o casă dotată cu cele necesare traiului. Casa cu patru camere și 3000 de metri pătrați a fost achiziționată din banii Bisericii.

„I-am găsit, la lumina farurilor de la mașină, la aproape doi kilometri de sat, într-un colț de grajd – femeia și cei patru copii. Imediat i-am luat în mașină și i-am dus în sat, la căldură. Nu-i venea să creadă. Pe femeie am dus-o la magazin și am cumpărat tot ce-i trebuia pentru copii, de la detergent până la fructe ”, a spus IPS Ioan.

Tot în cursul anului 2017, Căpâlnaș Nicolae și Gabriela, părinți a 12 copii, au fost ajutaţi de Arhiepiscopie în construirea unei anexe la casă, iar familiei Lupescu din satul Beregsău Mare i-a fost ridicată o locuinţă în decursul a şapte zile pentru a oferi celor 4 copii un trai decent.

IPS Ioan dăruind cheile casei familiei Lupescu

Ultima acţiune de acest fel a fost demarată în localitatea Șipet din jud. Timiș. O familie de pensionari care şi-a pierdut locuinţa într-un incendiu a primit un ajutor nesperat din partea Arhiepiscopiei. După 3 luni, familia s-a mutat în noua locuință construită de Eparhie, racordată la utilități (apă, canal, curent electric) și dotată cu toate cele necesare traiului.


Casă nouă pentru o familie cu posibilități materiale reduse. În urma unui incendiu violent aceasta a rămas fără locuință


De asemenea, aceste activităţi sociale nu sunt singulare în Patriarhia Română. În acest sens, Parohia Gura Râului 2 din județul Sibiu, împreună cu membrii comunităţii, a construit o locuință pentru o familie monoparentală din localitate. Familia doamnei Rodica Demian are începând cu luna iulie a anului trecut o locuință decentă, iar cei doi copii cu handicap de gradul II au în noua casă spațiile necesare și toate condițiile pentru traiul zilnic. Casa a fost inaugurată în 13 iulie 2017 de Mitropolitul Ardealului.

Foto credit: Arhiepiscopia Timişoarei

Comentarii Facebook


Știri recente