Atelierele de dezvoltare personală pentru copiii din centrele educaționale din Arhiepiscopia Timișoarei

Copiii de la centrele educaționale din județul Timiș au participat la Atelierele de dezvoltare personală de la Mânăstirea Românești, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, învățând cu această ocazie cum să își elibereze potențialul pentru a maximiza propria lor performanță. Copiii au fost ajutați să învețe mai degrabă din experiențe concrete, decât din învățare teoretică. Atelierele de dezvoltare personală au ca obiective autocunoașterea, afirmarea de sine, îmbunătățirea relațiilor interpersonale, managementul stresului, comunicarea, dobândirea unui mai bun control emoțional, toate acestea contribuind la reducerea fenomenului de eșec și de abandon școlar. Activitățile de tip outdoor au fost îndrăgite de copii, lucru care se poate observa din energia și din pasiunea cu care au concurat la întrecerile de radio orientare din pădurile din jurul Mânăstirii Românești.

„Radio orientarea presupune parcurgerea unui traseu într-un teren necunoscut, materializat printr-o succesiune de posturi de control ce trebuiesc atinse. Sportivul alege ruta între posturile de control, cu ajutorul hărții și al busolei, trebuie să se orienteze și să ia decizii rapide, în timp ce se deplasează cu o viteză mare. Acesta este de fapt traseul elevilor în școală!” a precizat coordonatorul atelierelor de dezvoltare personală, doamna Maria Bilan, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Centrele Educaționale ale Arhiepiscopiei Timisoarei funcționează în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale”, derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei și cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. În județul Timiș funcționează cinci astfel de centre educaționale în localitățile Timișoara, Lugoj, Deta, Făget și Sânnicolau Mare. În fiecare centru educațional sunt beneficiari câte 25 de copii din familii sărace sau aflați în risc de abandon școlar. Aceștia beneficiază zilnic de o masă caldă și de o gustare rece, de sprijin în efectuarea temelor și a meditațiilor, pentru scăderea riscului de eșec școlar. De asemenea, copiii primesc și burse sociale, rechizite și materiale didactice. În cadrul centrelor, beneficiarii participă la activități de petrecere a timpului liber, de formare a deprinderilor practice și de întreținere a spațiului personal. Ei sunt încurajați să comunice în orice ocazie, să își exprime sentimentele, nemulțumirile și dorințele într-un mod constructiv, fără a-i deranja sau leza pe ceilalți, să învețe să își cunoască și să-și apere drepturile prin intermediul comunicării cu ceilalți.

Comentarii Facebook


Știri recente