Ateliere de dezvoltare personală pentru copii din județele Alba și Mureș

Aproape 280 de copii din cele 11 centre educaționale din județele Alba și Mureș și-au învins teama și au învățat cum să își dezvolte curajul în cadrul atelierelor de dezvoltare personală de pe Dealul Mamut din Alba Iulia. Aceștia au urmat pe parcursul verii un modul de dezvoltare a curajului parcurgând traseele din zona special amenajată. Trasee sunt alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloane pe care copiii le-au parcurs prin traversare sau cățărare folosind echipamentul corespunzător de alpinism. Elementele traseelor sunt construite din cabluri, corzi și grinzi, care corespund standardelor europene. Parcurgerea acestor elemente a necesitat abilități fizice și mentale care să permită o practică independentă. Astfel, fiecare copil a fost pus în fața unei alte modalități de obținere a succesului, în afara mediului școlar, informează Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Ultimii copii care au încheiat acest modul au fost cei de la Centrul Educațional „Sfânta Filofteia” din Silivaș, județul Alba. Provocați de elementele de pe traseu, copiii au prins curaj și încredere în forțele proprii, uitând pentru câteva ore de toate grijile. „A fost o zi grozavă în care ne-am distrat foarte bine parcurgând trasee cu elemente mai ușoare sau mai dificile. Bineînțeles tiroliana a fost punctul de maximă atracție. Ne dorim să repetăm cât mai curând această experiență”, a precizat Diana Roxana Roșca însoțitor la Centrul Educațional „Sfânta Filofteia” din Silivaș.

Odată încheiat modulul de dezvoltare a curajului, copiii din cadrul celor 11 centre educaționale vor urma modulul de astronomie și observarea mediului înconjurător. Aceștia vor învăța să se orienteze în teren cu ajutorul busolei și vor descoperi constelațiile cu ajutorul telescopului.

Atelierele educaționale cuprind 5 module de dezvoltare personală dedicate copiilor din centrele educaționale din județele Alba și Mureș: modul de dezvoltare a curajului; modul de formare a responsabilității personale și sociale; modul de astronomie și observarea mediului înconjurător; modul de dezvoltare a abilităților de comunicare și gestionarea conflictelor.

„Atelierele educaționale” sunt înființate în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale”, proiect derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru și Vest, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a 400 de elevi din regiunile Centru și Vest. În cadrul proiectului au fost înființate 16 centre educaționale respectiv în județul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieș, Aiud, Ocna Mureș, Sebeș, Valea Lungă, Roșia de Secaș, Silivaș, în județul Mureș la Luduș, Sângeru de Pădure, Reghin și în Timiș la Timișoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare și Făget. În fiecare centru educațional, 25 de copii din familii sărace sau aflați în risc de abandon școlar beneficiază zilnic de o masă caldă și o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor și meditațiilor pentru scăderea riscului de eșec școlar. De asemenea, copiii primesc și burse sociale, rechizite și materiale didactice.

Proiectul „Rețea interregională de centre educaționale” este implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureș, DGASPC Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.

Comentarii Facebook


Știri recente