ATAC DEZONORANT PENTRU AUTOR ȘI COTIDIAN

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

Publicația online Cotidianul a postat în ziua de 27 februarie 2012 un articol de opinie sub semnătura domnului Dan Zavaleanu. În legătură cu insinuările injuste și calomniile pătimașe care dovedesc atât lipsă de măsură, cât și lipsa de etică profesională din partea autorului, pentru o corectă informare a cititorilor precizăm:

1. În urmă cu o săptămână, am răspuns aceleiași dezinformări referitoare la presupusa alocare Patriarhiei Române a 7 milioane de euro de către Consiliul local al sectorului 2 București. Dacă ar fi dorit să informeze corect, domnul Dan Zavaleanu ar fi aflat de pe site-ul Primăriei Sectorului 2 că în bugetul local pe anul 2012 a fost alocată suma de 30 milioane lei pentru sprijinirea cultelor religioase aflate în acest sector, adică nu numai a parohiilor ortodoxe confundate tendențios cu Patriarhia Română. Ca atare, recomandăm jurnalistului publicației Cotidianul să se documenteze mai temeinic și să mediteze la demnitatea și onoarea sa de jurnalist care îi impun să informeze corect opinia publică fără a folosi un limbaj agresiv și calomnios.

2. În ceea ce privește insinuările injuste referitoare la implicarea politică partizană a Patriarhului României, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu cultivă legături politice partizane cu niciun partid politic sau lider politic, ci promovează relații transparente cu toate instituțiile Statului în interesul Bisericii și pentru promovarea binelui comun al societății românești. Prin urmare, Patriarhia Română nu se implică nicidecum în pregătirea numirilor sau demisiilor unor demnitari în funcții publice, aceasta fiind responsabilitatea exclusivă a instituțiilor de Stat abilitate și a partidelor politice. Singura consultare a Bisericii de către Stat a avut loc atunci când a fost desemnat Secretarul de Stat pentru Culte.

Însă autorul articolului dorește ca Biserica să nu fie un factor al păcii sociale, ci să devină un agitator politico-social, să nu mai construiască lăcașuri de cult, ci să critice diferite partide politice sau chiar să devină ea însăși o instituție politică partizană.

Totuși, Biserica nu poate urma această logică a vrajbei, nu se substituie clasei politice și nu promovează lupta politică de partid, ci cultivă viața spirituală și demnitatea poporului român, care trebuie ajutat, nu atât prin declarații publice răsunătoare, cât prin multă activitate pastorală și programe social-filantropice imediate și pe termen lung.

Cât privește folosirea banilor publici de către Biserică, reamintim tuturor că Patriarhul României nu primește personal bani publici pentru sine, ci orice sprijin financiar de la Stat este folosit pentru construcții și activități bisericești de utilitate publică. În același scop sunt folosiți inclusiv banii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, proveniți din donații de la clerici și credincioși sau din partea autorităților locale, care înțeleg că majoritatea contribuabililor la bugetul de Stat sunt creștini ortodocși. În plus, prin construirea Catedralei, Biserica noastră creează sute de locuri de muncă, iar impozitele plătite aduc bani la bugetul de Stat, adesea mai mulți decât oferă Guvernul în acest scop.

De aceea, ura, invidia și opoziția pătimașă a unora împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului sunt total nejustificate. Oricum, Patriarhia Română contează pe oamenii credincioși, înțelepți și darnici, iar nu pe cei care încearcă să producă vrajbă între Biserică și popor pe motive politice partizane sau confesionale.

Comentarii Facebook


Știri recente