Asumarea crucii: Dumnezeu cheamă lumea la maturitate duhovnicească, spune PS Ieronim

Prin Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos și propovăduirea Evangheliei Sale, „Dumnezeu cheamă lumea la maturitate duhovnicească: lepădându-se de egoism, [oamenii] să fie gata să ia crucea Domnului, care înseamnă lupta cu păcatul, lupta cu patimile”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul duminică, la sfințirea altarului de vară al parohiei Ghermănești din județul Ilfov.

Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii: „Să ne luăm crucea și a necazurilor, suferințelor și greutăților, dar să luăm și crucea aceea a eforturilor spirituale de a fi mai buni, crucea de a renunța la dragostea de sine fără de măsură, care se numește egoism”.

„Această cruce să o ducem în deplină armonie cu Dumnezeu, nu răzvrătindu-ne: «De ce trebuie să sufăr eu asta sau cealaltă?» Toate au o rânduială, o rațiune în viața noastră”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

„Dumnezeu nu impune mântuire, ci omul trebuie să și-o dorească, pentru ca împreună-lucrarea omului cu Dumnezeu la mântuirea sa să fie deplină”, a mai precizat ierarhul.

Crucea „ne arată bucuria, ea nefiind despărțită de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. O cruce fără înviere este o cruce a unui om răzvrătit, a unui om necredincios, care înseamnă numai moartea trupului său și pierderea veșnică a sufletului său”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ieronim.

„O cruce unită cu învierea, pentru cel ce crede în Domnul nostru Iisus Hristos, este o cruce care însemnează temporar moartea trupului, dar înseamnă așteptarea Zilei de Apoi, venirea Domnului Hristos și reunirea cu sine și cu sufletul fiecăruia, ca, împreună să ne bucurăm de darurile Împărăției Cerești, pe care Domnul a făgăduit-o tuturor celor ce îl iubesc pe Dânsul, răspunzând iubirii Sale cu aceeași iubire”, a încheiat Episcopul vicar patriarhal.

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a binecuvântat duminică, la parohia Ghermănești, și o raclă lucrată la Ateliere Patriarhiei Române pentru un fragment din moaștele Sfinte Mari Mucenițe Ecaterina.

Biserica parohială are hramul „Sf. Ier. Nicolae” și este situată în comuna Snagov de lângă București.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente