Așezământ monahal închinat Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul

În fiecare an, la 1 septembrie, Mănăstirea Gai din municipiul Arad își prăznuiește ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Sărbătoarea hramului istoric adună de fiecare dată pelerini din întreg Banatul, în comuniune și rugăciune, la sfintele slujbe oficiate de viețuitorii sfântului așezământ, alături de slujitori de la mănăstirile și parohiile din zonă, informează „Ziarul Lumina”.

Începutul noului an bisericesc este marcat an de an la Mănăstirea Gai printr-un bogat program religios, închinat celui care mai bine de două secole ocrotește sfântul așezământ, Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Potrivit obiceiului îndătinat în Arhiepiscopia Aradului, la sărbătoarea hramului este prezent în mijlocul obștii și a închinătorilor sfintei mănăstiri și chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În acest an, programul slujbelor de hram a debutat din ajunul praznicului cu Vecernia Mare cu Litie și Privegherea de toată noaptea. Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei va oficia de la ora 10:00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar în continuare va săvârși slujba de Te Deum cu prilejul Indictionului și un Parastas pentru toți ierarhii Aradului, pentru ctitorii, binefăcătorii, slujitorii și viețuitorii mănăstirii.

Așezământ de monahii

Situată în nordul orașului Arad, în cartierul Gai, Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul țării și, totodată, un puternic centru de rezistență al Ortodoxiei românești în fața prozelitismului. Mănăstirea de maici a fost ridicată între anii 1760 și 1762 de către Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768). Ansamblul monahal se compune din biserica din secolul al XVIII-lea, conacul construit pe latura de nord formând corp comun cu biserica, respectiv anexele gospodărești din jurul curții, care însă în ultimul secol au suferit transformări importante. În anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit noua biserică a mănăstirii, închinată Maicii Domnului, mult mai încăpătoare, de dimensiunile unei adevărate catedrale. Biserica nouă poartă hramurile: „Veșmântul Maicii Domnului”, „Brâul Maicii Domnului” și „Acoperământul Maicii Domnului”, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august și 1 octombrie. Decizia stabilirii hramurilor a aparținut Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, care vizitează des această vatră monahală, odinioară reședință de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene. În prezent, așezământul monahal de aici este organizat ca mănăstire de maici, stareță fiind stavrofora Magdalena Borteș.

Comentarii Facebook


Știri recente