Asemenea Sf. Arhid. Ştefan, să ne rugăm pentru cei care ne fac rău: Episcopul Macarie

Episcopul Macarie a slujit la Stockholm în a treia zi de Crăciun, când este cinstit şi Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

La predică, Episcopul Europei de Nord a pus accentul pe atitudinea Sfântului în faţa morţii.

„Ștefan, cu fața lui care strălucea ca a unui înger, spunea că L-a văzut pe Dumnezeu. Văzându-L pe Dumnezeu i-a iertat pe ucigașii săi, așa cum Însuși Hristos i-a iertat pe cei care L-au chinuit și L-au răstignit pe cruce”.

„Sfântul Ștefan se ruga pentru iertarea păcatelor ucigașilor săi. Doamne – spunea Ștefan – nu le socoti lor păcatul acesta! Auziți, când vom putea ajunge și noi la aceeași măsură duhovnicească să ne rugăm pentru cei care ne prigonesc și pentru cei care ne fac rău, și chiar pentru ucigașii noștri, ca Dumnezeu să le ierte păcatele și să le ierte acest păcat al urii și al uciderii nemiloase”.

Duminică a fost citită şi evanghelia care menţionează uciderea pruncilor de Irod, ocazie cu care ierarhul a afirmat că trebuie să devenim asemenea asemenea pruncilor. „Nu prin naivitate, ci prin curăție. Prin dragostea și sinceritatea față de Dumnezeu”.

„Să ne bucurăm și noi preaiubiții mei și să ajungem la această nevinovăție, la această inocență a copilașilor, care este vânată astăzi. Iată, un război perfid se poartă împotriva inocenței copilăriei și din nefericire, iată, acest război este dus în numele copilului”.

„De aceea, preaiubiții mei, să fim călăuziți așa cum au fost călăuziți atâția drepți de către copilași. Însăși Maica Domnului, însuși Dreptul Iosif în pribegia lor spre Egipt, au fost călăuziți de Pruncul Iisus Care doar gângurea, și i-a călăuzit tainic”.

„Și pe noi ne călăuzesc copiii spre cele mai tainice locuri ale întâlnirii noastre cu Dumnezeu. Ei înșiși, acești copii nevinovați ne îndreaptă spre lucrurile simple dar adevărate ale vieții și ne trezesc din acest somn adânc al nepăsării față de aproapele”.

Foto credit: Facebook / Episcopia Europei de Nord


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente