Arta de tradiție bizantină, promovată la Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va găzdui în perioada 19 octombrie – 24 noiembrie 2019 o expoziţie dedicată artei bizantine.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, începând cu ora 18:00, la Palatul Magna Curia.

Expoziția intitulată „Patrimoniu contemporan, imaterial, universal” va cuprinde lucrări realizate în tehnica mozaicului, icoane pe panou de lemn, icoane pe sticlă, picturi după manuscrise bizantine, fotografii etc.

„Titlul expoziției exprimă duhul artistic bizantin prin evocarea unei dimensiuni trihotomice, specifică lumii constantinopolitane. Un patrimoniu imaterial este totodată universal, dar mai ales contemporan, reprezentând, astfel, o necesitate și un reper pentru exigențele duhovnicești ale vremii noastre”, a declarat Sorin Albu, lector universitar la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

Potrivit organizatorilor, exponatele „vor prilejui o incursiune în fascinantul univers al artei bizantine sub diversele ei manifestări”.

În încheierea vernisajului membrii grupului „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca vor susţine în Sala Șemineului un concert de muzică bizantină.

Concertul va cuprinde atât cântări din cadrul slujbelor, cât și piese din folclorul bizantin, cu precădere interpretările cântărilor de la curtea imperială, „pentru a introduce publicul într-o atmosferă inedită, temeluită pe deschiderea spre orizonturile lumii bizantine”, a spus Sorin Albu.

Vernisajul de sâmbătă face parte dintr-un eveniment mai amplu intitulat „Zilele icoanei” în care este inclusă şi Sfânta Liturghie oficiată duminică la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Deva.

Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”.

Zilele icoanei sunt organizate de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Episcopia Devei și Hunedoarei, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia.

Foto credit: Vanni Archive / Getty Images

Comentarii Facebook


Știri recente