Arhimandritul Melchisedec Dumitriu şi genul epistolar

Am creionat viaţa şi chipul fostului stareţ al Neamţului, arhimandritul Mitrofor Melchisedec Dumitriu, în cuvintele şi datele aflate cu ani în urmă între arhivele Mănăstirii Neamţ.

Semnalele primite mi-au arătat că informaţiile nu sunt complete. Lucru ce poate fi adevărat! Trebuia amintită legătura de suflet a arhimandritului Melchisedec cu Episcopul şi Mi­tropolitul Visarion Puiu, căruia i-a fost ucenic şi colaborator apropiat. A activat o vreme şi în Eparhia Dunării de Jos, ca şi în zona Râmnicului Vâlcii, precum şi la Bucureşti, ca profesor şi spiritual de seminar.

Un preot din ţinutul Neamţului îmi amintea că arhimandritul Melchisedec Dumitriu era delegat să sfinţească (resfinţească) biserici şi mănăstiri din zonă, cum ar fi, spre exemplu, biserica satului Brusturi, ori să participe la hramuri şi evenimente bisericeşti. Prezenţa lui la sărbătorile mănăstirilor era primită cu bucurie. Avea voce bună şi spunea cuvinte frumoase. Se pare că era un monah care se bucura de preţuirea unora din cin.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente