Arhim. Policarp Chițulescu: Este greșit să privim omul numai trupește și să-l tratăm doar ca pe un corp

Arhimandritul Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a slujit miercuri la Biserica Mărcuța din București, care și-a serbat hramul de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

„Sfântul Pantelimon este chipul medicului creștin care nu posedă doar știință medicală, ci se și roagă lui Dumnezeu având o credință puternică și știind că omul tratează dar Dumnezeu vindecă”, a spus Părintele Policarp la predică.

Arhim. Policarp predică în Biserica Mărcuța. ©Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

„Vedem că Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a vindeca un bolnav, mai întâi îi iartă păcatele”, a spus arhimandritul amintindu-le credincioșilor textul evanghelic despre Vindecarea slăbănogului din Capernaum.

„Există o legătură foarte strânsă între viața sufletului și viața trupului. Noi nu putem avea o bună stare trupească exclusiv, ignorând viața sufletească sau spirituală”.

„S-a dovedit că actul medical al vindecării unui bolnav se desăvârșește și este grăbit atunci când bolnavul colaborează cu medicul curant, adică, atunci când bolnavul are sufletul împăcat, liniștit, plin de speranță. Iar ca bolnavul să aibă sufletul echilibrat și plin de vigoare, de putere este important ca el să se roage lui Dumnezeu, să aibă credință. Din acest motiv avem în spitale capele și lăcașe de rugăciune”, a adăugat părintele arhimandrit.

Soborul slujitor la hramul Bisericii Mărcuța. ©Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

„Un om bolnav mai întâi își mărturisește păcatele, se împărtășește cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos Cele Dătătoare de viață și de nemurire, apelează la rugăciunile speciale pentru cei bolnavi și în felul acesta sufletul său mai puternic, mai încrezător, mai aproape de Dumnezeu cu siguranță revigorează și trupul acesta care este neputincios și de multe ori pătimitor din cauza bolilor”.

„Este greșit să privim omul numai trupește și să-l tratăm doar ca pe un corp. Vindecarea vine atunci când sufletul omului participă la viața trupului prin rugăciune și îi aduce acestuia o bună stare pe care altfel nu o poate dobândi”, a concluzionat Arhimandritul Policarp Chițulescu.


Citește și Istoria unei mănăstiri pierdute, închinate Sfântului Pantelimon şi a unui fragment al moaștelor sale


Cu ocazia acestei sărbători, la Biserica Mărcuța au fost duse moaștele Sfântului Pantelimon de la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Este vorba de antebrațul drept al mucenicului din patrimoniul fostei Mănăstiri Pantelimon, demolate de comuniști în 1985. ©Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Sfintele moaște vor rămâne la Biserica Mărcuța până joi la amiază.


Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente