Arhim. Paisie Teodorescu evidenţiază unul dintre dorurile Sfântului Ioan Iacob | „A căutat o viaţă întreagă să-l împlinească”

„Dorul de Maica Domnului, dor de a fi şi de a deveni rudă a Maicii Domnului este unul dintre dorurile pe care le-a avut Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ”, a spus arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, la vecernia hramului Paraclisului Catedralei Naționale.

În acest sens, părintele Paisie a oferit ca exemplu câteva versuri în care Sfântul Ioan face referire la Maica Domnului: „De n-ar avea, la ceruri, lumea/ Rudenie de pe pământ,/ Atunci ar fi pustie viaţa,/ asemenea unui mormânt”.

Părintele Paisie a explicat că Sfântul Ioan Iacob a căutat o viaţă întreagă să împlinească acest dor.

„Intrând în obştea de la Mănăstirea Neamţ, nu şi-a găsit odihnă, deşi era acolo o Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care străjuiește mănăstirea până astăzi. A vrut să fie mai aproape de Maica Domnului şi s-a dus la Ierusalim, ca să-şi împlinească dorul”.

„Acolo s-a aşezat – aşa cum citim în acatistul sfântului – în peștera Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Acolo s-a nevoit, şi-a sfințit viaţa, şi a devenit rudenie cu Maica Domnului”, a spus părintele Paisie în cuvântul rostit miercuri, 4 august, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Chemarea Sfântului Ioan Iacob la Domnul şi pomenirea lui în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului nu au fost rânduite la întâmplare, a evidenţiat arhim. Paisie Teodorescu.

Dumnezeu i-a împlinit dorul mai cu adevărat! Acum, el sălășluiește, împreună cu sfinţii, în Împărăţia lui Dumnezeu, unde Maica Domnului împărățește, a precizat părintele Paisie.

Vicarul patriarhal a îndemnat să căutăm şi noi dorul pe care Sfântul Ioan Iacob l-a avut o viaţă întreagă.

„Fie, aşadar, ca această zi binecuvântată de prăznuire a Sfântului Ioan Iacob să ne trezească dorinţa – acest dor, pe care l-a avut Sfântul Ioan Iacob şi pe care ar trebui să îl aibă orice creştin – de a ne înrudi cu Maica Domnului, astfel încât să rămânem rudenie de neam cu Sfântul Ioan Iacob şi să căutăm mereu pe Hristos Domnul”.

Părintele Paisie Teodorescu a reamintit că Sfântul Ioan Iacob este unul dintre ocrotitorii românilor din afara graniţelor României, fiind pictat în icoana anului omagial alături de Sfinţii Ioan Casian şi Dionisie Exiguul.

„Câteva versuri din poezia Îndemn frățesc a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul”, a spus părintele Paisie, „constituie deviza Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României: Fii pribegi ai Țării mele/Necăjiţi între străini/Nu uitați menirea voastră/De Români şi de Creştini!”

Vecernia unită cu litia a fost oficiată în altarul de vară de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Soborul slujitor a fost alcătuit din: Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, Arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal, Pr. Ioan Dragomir, Consilier Patriarhal, şi pr. Codruț Toader, Inspector Patriarhal.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Naționale.

Sfânta Liturghie va fi oficiată mâine, în ziua hramului, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Vezi Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Citeşte şi: Care este legătura dintre Catedrala Națională și Sf. Ioan Iacob Hozevitul

Comentarii Facebook


Știri recente