Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur va fi cinstit la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului își va serba hramul vineri, la pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și a mamei sale, Antuza. Cu acest prilej, în zilele de joi și vineri, moaștele sfântului vor fi scoase la închinare în pridvorul paraclisului, cu respectarea normelor de protecție sanitară în vigoare.

Moaștele vor fi așezate la închinare joi, la ora 09:00. În seara aceleiași zile, de la ora 17:00, va fi oficiată slujba privegherii.

Vineri, ziua de hram va începe la ora 08:30, cu sfințirea apei (Agheasma mică) și va continua cu Ceasurile și Acatistul Sf. Ier. Gură de Aur. Liturghia va începe la ora 10:00.

Seara se va încheia cu slujba Sfântului Maslu, de la ora 18:00.

Fragmentul din moaștele Sf. Ier. Ioan Gură de Aur a fost dăruit în octombrie 1997 Patriarhului Teoctist, pentru viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, de către Cardinalul de Florența Silvano Piovanelli, într-o vizită premergătoare venirii Papei Ioan Paul al II-lea în România.

Timp de un deceniu, moaștele au fost păstrate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale. În 2007, la 1600 de ani de la trecerea în veșnicie a sfântului, au fost duse în procesiune solemnă și așezate pentru mai multă vreme în Biserica Sf. Ecaterina a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

Moaștele au ajuns la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în octombrie 2011, odată cu sfințirea acestui locaș de închinare.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost construit la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel ca să fie înălțate zilnic rugăciuni pentru buna desfășurare a lucrărilor de la Catedrala Națională. Are hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului Prodromița și Sf. Ioan Gură de Aur.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente