Arhim. Hrisostom Ciuciu: În Săptămâna Mare, Mântuitorul Își arată adevărata vulnerabilitate, o vulnerabilitate a iubirii

La Intrarea Domnului în Ierusalim, „Îl vedem pe Hristos că vine către cei care știe că Îl vor omorî. Îl vedem pe Dumnezeu că se lasă în mâna omului știind bine ce face. Este o întâlnire. Este întâlnirea dintre om și Dumnezeu”, a spus duminică Arhim. Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna.

„Mântuitorul Își arată acum adevărata vulnerabilitate, care este o vulnerabilitate a iubirii. De ce? Pentru că iubirea are nevoie de răspunsul celuilalt.”

Drumul lui Hristos spre Ierusalim

„Îl vom auzi, în săptămâna care urmează, pe Mântuitorul zicând: Acum s-a săvârșit judecata acestei lumi. Adică acum Dumnezeu a făcut iubirii Sale dreptate. Acum Dumnezeu, Care îl iubește pe om, Se poate întâlni cu omul și omul, care este neputincios, primește putere pentru a se întâlni cu Dumnezeu. Este o întâlnire care se petrece cu unicul scop de a intra în cămara de nuntă”, a subliniat părintele arhimandrit.

„Dumnezeu Cel fără de prihană, Dumnezeu Care nu poate fi vădit de nimeni că ar fi făcut vreun păcat, Dumnezeu Cel preacurat, Fiul lui Dumnezeu Cel unul născut, vine la omul pe care l-a ridicat din putrejune. Pentru că Lazar cel înviat arată firea omenească, ce de mult stătea în păcat, de mult stătea în ghearele morții.”

„În această cămară, Mirele și Mireasa intră împreună, având aceeași iubire, același suflet, același cuget, aceeași simțire. Pentru că Mireasa este sufletul omului, i se cere acum omului să se lase pe sine la o parte și să privească doar la Mirele lui”, a continuat Arhim. Hrisostom Ciuciu.

„Pocăința omului încetează, pentru că începe pocăința lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Dumnezeu nu numai că ne-a adus pocăința, ba o și face pentru noi. Întoarcerea în inima Tatălui este pocăința, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.”

Drumul omului către Ierusalimul inimii

„Noi am făcut partea de drum, pocăința aceasta, spre a ne ridica din putrejune și a ajunge în acest punct la poarta Ierusalimului – Ierusalim care, după cum știți, simbolizează inima”, a mai explicat arhimandritul.

„Prin urmare, acum suntem la poarta Ierusalimului. Căutăm să intrăm în inima lui Dumnezeu, dar și Dumnezeu caută să intre în inima noastră. Și vai aceluia care și-a închis poarta, vai aceluia care nu este atent, pentru că iubirea care nu acordă atenție, aceea nu este iubire, aceea este ucidere!”

„Pe tot parcursul săptămânii care ne stă înainte, o să vedem cum Dumnezeu este Cel care vine către noi cerându-ne să-L ajutăm. Vine către noi cerându-ne să priveghem împreună cu El. Spune: Voi sunteți aceia care ați rămas alături de Mine în încercările mele”, a adăugat Arhim. Hrisostom Ciuciu.

Smochinul neroditor arată că noi trebuie să ne punem la dispoziția lui Dumnezeu cu timp și fără timp, a mai explicat monahul putnean. „Omul nu poate să zică: Nu e timpul meu acum”, a precizat el. „Cu timp și fără timp stăm la dispoziția lui Dumnezeu!”

Starea duhovnicească din Săptămâna Mare

Părintele arhimandrit a reiterat atitudinea care trebuie cultivată în timpul Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului.

„Privegherea, atenția, dorul după Dumnezeu, acestea trebuie să anime inima noastră. Acestea sunt cele pe care le căutăm începând de acum”, a spus Arhim. Hrisostom Ciuciu. „Pentru că îl vom auzi la Cina cea de Taină pe Hristos venind la noi cu aceste cuvinte: Cu dor am dorit să mănânc acest Paști cu voi. Nu se cuvine ca dorul lui Dumnezeu să bată la o inimă împietrită.”

„Să ne bucurăm așadar, să nu uităm cine suntem, să mergem cu încredere și cu smerenie către cămara de nuntă, ca să intrăm împreună cu Mântuitorul acolo. Să ne bucurăm și să ne întristăm cuminte, să rămânem alături de Mântuitorul în aceste zile, că să putem spune la sfârșit: Ieri m-am răstignit împreună cu Tine, astăzi înviez împreună cu Tine, înviind Tu, Mântuitorule!

Sursa foto: Youtube / Mănăstirea Putna


Știri recente