Arhiepiscopul Teodosie la hramul Catedralei din Constanţa: Să purtăm în noi fiorul credinţei şi prezenţei lui Hristos

În omilia rostită vineri cu prilejul hramului Catedralei din Constanţa, Arhiepiscopul Tomisului a îndemnat, făcând referire la Sfinţii Apostoli, „să trăim şi noi cu Hristos şi să purtăm fiorul credinţei şi prezenţei Lui în fiecare zi şi clipă”.

Ierarhul i-a numit pe ocrotitorii spirituali ai Catedralei „învăţători nu numai cu cuvântul, ci şi cu fapta” şi a spus că „trebuie să punem la inimă tot ce ne-au învăţat şi ne-au dat ei pildă”.

Liturghia cu prilejul hramului catedralei a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de Înaltpreasfințitul Părinte Alexei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev, Ucraina.

Tot în cadrul manifestărilor culturale prilejuite de hramul catedralei, la ora 17:00, la Centrul Cultural „Jean Constantin” din Constanța va fi lansat filmul „Preoți români – Jerfă și rugăciune pentru Unire”, realizat de Trinitas TV.

Catedrala din Constanţa

Cea mai veche biserică în funcţiune din Constanţa, Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost construită între anii 1883-1895.

Este prima biserică românească din oraş construită imediat după războiul de independenţă din 1877.

Planurile de construcţie aparţin renumitului arhitect român I. Mincu.

Biserica are formă de treflă, iar pridvorul este susţinut pe coloane de marmură cu capiteluri ornamentate în motive vegetale.

Exteriorul bisericii, în cărămidă presată cu centuri de ciment profilate simetric, ridică valoarea monumentală a clădirii declarată, din anul 1953, monument de arhitectură înscris la nr. 3327/1954.

Piatra fundamentală a fost sfinţită în data de 4 septembrie 1883, în timpul episcopului Iosif Gheorghian al Dunării de Jos. Prima pictură a fost executată în ulei de pictorul Gh. D. Mirea.

O dată cu reactivarea Arhiepiscopiei Tomisului, în 1990, a devenit Catedrală Arhiepiscopală, iar din 2002, menţinându-şi statutul, este organizată ca locaş monahal, sub numele de Mănăstirea Sfântul Apostol Petru şi Pavel.

În Catedrală se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului realizată în 1932, după vestita icoană „Prodromiţa” de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos- Grecia, păstrată trei ani în Schitul Durău-Neamţ, adusă de către episcopul Gherontie Nicolau, în anul 1935.

De asemenea, în lăcaşul de cult se află moaştele următorilor sfinţi: Împărăteasa Elena, Andrei Criteanul, Pantelimon, Epistet şi Astion de la Halmiris, Zotic, Atal, Camasie, şi Filip de la Niculiţel, Simeon Stâlpnicul, Auxentie, Stelian, Rufim şi Anaretenton.

Foto credit: Arhiepiscopia Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente