Arhiepiscopul Teodosie despre Sfântul Teotim: „Păgânii îl numeau zeu” (VIDEO)

Arhiepiscopul Teodosie a slujit sâmbătă, 20 aprilie 2019, la hramul Mănăstirii „Sfântul Ierarh Teotim” din localitatea Murfatlar, județul Constanța.

Despre ocrotitorul așezământului monahal, ierarhul a spus că era foarte cunoscut în toată lumea creștină din secolul 4 și era cinstit chiar și de cei de altă credință:

Păgânii migratori socoteau că Sfântul Ierarh Teotim nu este din lumea aceasta și îl numeau zeu pentru că prin cuvântul rugăciunilor sale vindeca multe boli”.

”Formatorul teologilor sciți

Înaltpreasfinția Sa a subliniat că ierarhul dobrogean Teotim al Tomisului era cunoscut pentru viața sa ascetică, pentru credință și înțelepciune.

„El a fost cu adevărat părintele duhovnicesc al Sfinților Ioan Casian și Gherman, formatorul teologilor sciți cunoscuți în toată lumea creștină. El este începătorul filocaliei românești pentru că era cunoscut ca un vorbitor ales, ascet și scriitor în același timp. Era făcător de minuni, tămăduitor”.

Arhiepiscopul Tomisului a amintit de corespondența Sfântului Teotim cu Sfântul Ioan Gură de Aur și de faptul că acest cuvios a fost menționat ca „mare învățător și dascăl” de Fericitul Ieronim în lucrarea „De viris ilustribus” („Despre bărbații iluștri”).

„Astăzi Sfântul Teotim este prezent cu noi” a spus IPS Teodosie la Mănăstirea închinată lui din Murfatlar, „că sfinții pe care-i chemăm, pe care-i rugăm, cărora le cerem mijlocire nu se depărtează de la noi. Sunt mereu frații noștri cei mai mari și buni care au biruit ispitele, răutățile și toate înșelăciunile vieții acesteia și locuiesc în patria cerească”.

Citește viața Sfântului Teotim în secțiunea Calendar Ortodox.

”Pomenim azi doi episcopi

În partea a doua a predicii rostite sâmbătă la Murfatlar, IPS Teodosie a evidențiat un aspect mai puțin cunoscut despre Dreptul Lazăr, faptul că după ce a fost înviat din morți de Mântuitorul Hristos și L-a urmat și propovăduit în continuare, devenind apoi episcop.

„Pomenim azi doi episcopi: pe Sfântul Teotim al Tomisului și pe Sfântul Episcop Lazăr care fusese mort și a înviat”.

IPS Teodosie – 25 ani de slujire arhierească

Duminică, Arhiepiscopul Teodosie va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Înaltpreasfinția Sa va aniversa împlinirea a 25 ani de slujire arhierească și 18 ani de când este Arhiepiscopul Tomisului. În acest context va fi lansată Colecția „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi” ce cuprinde 100 volume cu documente din mari arhive ale lumii.

Foto: captură video Arhiepiscopia Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente