100 volume despre „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi” vor fi lansate la Constanța

Colecția „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi” ce cuprinde 100 volume cu documente din mari arhive ale lumii va fi lansată duminică, 21 aprilie 2019, începând cu ora 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța”.

Documente din mari arhive ale lumii

În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate papirusuri, pergamente și manuscrise din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite: Vatican, Milano, Florența, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc, anunță Arhiepiscopia Tomisului.

Documentele vizează, în principal, bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea.

Găsim în aceste cărți papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele și Ponticele lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele șase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus și Ioan Cassian.

Sunt publicate și actele martirilor vestiți ai Dobrogei: Dassius și Zoticus, precum și hărți de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii.

Colecția apare prin efortul de cercetare al Prof. Dr. Constantin Barbu și cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Tomisului.

La eveniment este anunțată prezența Arhiepiscopului Teodosie și a altor ierarhi români, dar și a unor profesori, personalități ale vieții culturale și științifice, autorități.

Duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie va aniversa împlinirea a 25 ani de slujire arhierească și 18 ani de când este Arhiepiscopul Tomisului.

Foto credit: Arhiepiscopia Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente