Arhiepiscopul Râmnicului la Stânișoara: De ce îi cinstim pe Sfinții Neofit și Meletie

Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a spus vineri la Mănăstirea Stânișoara că „îi cinstim pe Sfinții Neofit și Meletie pentru că și-au închinat cu totul viața lui Dumnezeu. Îi cinstim ca pe cei care s-au făcut părtași vieții dumnezeiești, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: ‹Nu mai trăiesc eu, ci Hristos este Cel Care trăiește in mine› (Galateni 2: 20), dar și pentru a ne însuși modul de viețuire al acestora”. 

„Privind la virtuțile Sfinților Neofit și Meletie, descoperim rugăciunea inimii, îndelungile postiri și privegheri, descoperim că întâlnirea cu Dumnezeu în lumină este o unire sau o întâlnire între credincios şi Dumnezeu în iubire”, a spus ierarhul.

„Rugăciunea curată se arată a fi dar al lui Dumnezeu, ca lucrare a harului Acestuia în mintea, inima şi simţurile nevoitorului. În mintea curată a rugătorului Se oglindeşte Dumnezeu prin harul Său. Această trăire negrăită a luminii le-a oferit Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie adevărata arvună şi pregustare a comuniunii cu Mântuitorul Hristos, iar prin alesele lor virtuți au dobândit harul facerii de minuni, făcându-l lucrător în viețile celor care își deschid inima către Dumnezeu”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Vineri, la hramul Mănăstirii Stânișoara au participat stareți, starețe, monahi, monahii de la mănăstirile vâlcene și numeroși credincioși, informează Arhiepiscopia Râmnicului.

Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie au sihăstrit în Muntele Sălbaticul, din preajma Mănăstirii Cozia, iar ucenicii lor au întemeiat Mănăstirea Stânișoara. Vezi mai multe detalii despre viața lor în secțiunea Calendar Ortodox.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente