Arhiepiscopul Râmnicului, îndemn la nădejde și îndrăzneală cu inima curată

„Evanghelia de astăzi ne arată că Dumnezeu nu contenește să ne ajute atunci când, aflați în primejdii, îndrăznim la marea Sa milostivire”, a spus duminică Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la biserica din satul vâlcean Călina, informează Arhiepiscopia Râmnicului.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical (Matei 14:22-34), Părintele Arhiepiscop a spus că Dumnezeu este prezent prin harul Său în sufletul celui care se roagă, luminându-i mintea,  încălzindu-i inima și curăţindu-i simţirile.

„Nepăzirea minții, lipsa rugăciunii, a nădejdii în ajutorul lui Dumnezeu, toate îl fac pe om temător și șovăielnic atunci când este înconjurat de valurile ispitelor, întocmai cum era și corabia Sfinților Apostoli în mijlocul mării învolburate”.

IPS Varsanufie a subliniat în omilia sa că întâlnirea cu Mântuitorul Hristos la a patra strajă din noapte descoperă și datoria noastră de a fi stăruitori în rugăciune, de a priveghea în momentele în care valurile ispitelor ne afundă în păcat.

„Nu doar Sfinții Apostoli au primit îndemnul ‹Îndrăzniţi! Eu sunt! Nu vă temeţi›, ci fiecare dintre noi trebuie să îndrăznească, să-I ceară ajutorul lui Dumnezeu. Îndrăznirea către Dumnezeu vine însă din inima curată, păzită de păcate.

În acest sens, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a amintit recomandările Sfântului Ioan Gură de Aur către păcătoșii care cuprinși de o „evlavie nefirească” nu se roagă, zicând: „Nu îndrăznesc, sunt plin de rușine! Cum să mă duc înaintea Stăpânului? Cum pot să-L rog?”. „Nu îndrăznești? Tocmai de aceea du-te și roagă-L, ca să dobândești multă îndrăznire! Nu dorești tu atât binele tău, cât dorește Dumnezeu mântuirea ta”, spunea Sfântul Ioan.

Omul nu se poate elibera de patimi decât cerând mereu ajutorul lui Dumnezeu cu inimă smerită, a adăugat IPS Varsanufie.

IPS Varsanufie, primit la Călina, Vâlcea. Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

„Cuvintele Mântuitorului nu trebuie doar să bucure auzul nostru ci să conducă la comuniunea cu Dumnezeu, iar împărtășirea cu Trupul euharistic al lui Hristos ne face să înțelegem mai adânc Cuvântul dumnezeiesc”, a încheiat Arhiepiscopul Râmnicului.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului


Vă mulțumim că citiți basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente